Dianan tarina ja upeimmat iltapuvut koskettavat edelleen – Tällaista on vierailla Kensingtonin palatsissa

Edesmenneen Walesin prinsessa Dianan upeimpia iltapukuja on yhä esillä Lontoossa. Kruunun vartija vie sinut paikan päälle!

Ei kommentteja

Kuten Facebookissa jo kerroin, sain tilaisuuden vierailla Lontoossa joulukuun puolivälissä. Lontoota jos mitä voi kutsua maailman monarkian keskukseksi! Globaalisti eniten pöhistään juuri brittien kuninkaallisesta perheestä.

Olin Lontoossa työmatkalla, mutta en voi vielä kertoa siitä sen enempää. Myöhemmin! Ehdin kuitenkin perehtymään kuninkaallisiin myös työtehtävieni jälkeen. Vaikka olen vieraillut Lontoossa useasti, en ole itse asiassa koskaan käynyt siellä missään kuninkaallisessa kohteessa. Nyt vierailin Kensingtonin palatsissa.

Kensingtonin palatsi on yksi niistä useista Euroopan monarkioiden historiallisista rakennuksista, jotka ovat koko vuoden tai osan aikaa auki yleisölle, mutta jotka ovat edelleen myös kuninkaallisten koteja. Kensingtonin tärkein asukas on ilman muuta tuleva kuningas William vaimonsa Katen ja heidän kolmen lapsensa kanssa. Harry ja Meghan ovat muuttamassa noin tunnin matkan päähän Windsoriin.

Valokuvaaminen kielletty -kyltit tönöttivät jo kadulla sillä puolella Kensingtonin palatsin aluetta, jossa on kuninkaallisten yksityiskodit. Uskaliaana kuninkaallisbloggaajana otin tietysti kuitenkin heti kuvia!

WhatsApp Image 2018-12-20 at 11.55.21

WhatsApp Image 2018-12-20 at 11.55.22

 

Kuten huomaatte, kovin yksityiskohtaisia kuvia kuninkaallisista ja heidän kodeistaan ei saa, vaikka uhmaisikin kuvauskieltoa!

Ensimmäinen ajatukseni kävellessäni Kensingtonin palatsin korkeaa aidan viertä oli, että kuninkaalliset toden totta elävät ”fishbowlissa”, kultakalamaljassa. Olin juuri viettänyt ihanan ja mielenkiintoisen päivän Lontoossa, mielettömässä suurkaupungissa, jonka musikaaleissa, nähtävyyksissä ja museoissa saisin kulumaan todennäköisesti kokonaisen vuoden, mutta niin vain kuninkaalliset kököttävät hirvittävän vartioinnin kohteena keskellä kaikkea ilman mitään mahdollisuutta koko loppuelämänsä aikana osallistua vapaasti ja huomaamatta mihinkään. Se on oikeasti tosi karua, vaikka kuinka ajattelisit, että heidän ei tarvitse tehdä kotitöitä tai pohtia rahan riittävyyttä. Lisää karuja ajatuksia tuli päähäni, kun astuin toiselta puolelta palatsia sisään katsomaan näyttelyä edesmenneen prinsessa Dianan vaatevarastosta.

rhdr

 

cof

 

 

Olin liikuttunut. Se kuulostaa ehkä teistä typerältä, enkä itsekään tavoita samaa olotilaa nyt tässä omassa olohuoneessani, mutta siellä kokemus oli koskettava. Osittain kyse oli samasta asiasta kuin vieraillessani kesällä Tanskan Amalienborgissa. Kun katsoo elossa olevien, nuorten kuninkaallisten hää-, kihlajais- ja perhekuvia yleisölle avoinna olevan museon seinällä, ymmärtää, miten aikamoista on, että näiden ihmiset yksityiset asiat kuuluvat monarkiassa meille kaikille. He antavat kasvonsa ja perheensä edustamaan koko maata.

Kuninkaalliset antavat myös surunsa. Diana kuoli 37-vuotiaana, eli saman ikäisenä kuin minä nyt. Hänen näyttelynsä alkoi kuvilla hänestä ja hänen perheestään. Kun näkee kuvan pienestä Harrysta äitinsä kanssa, on riipaisevaa ajatella, että hänelle ja Williamille tämä miljoonia museokävijöitä houkutteleva, traagisesti kuollut hahmo oli ikioma äiti. Dianalle itselleen nämä meidän pällistelemämme vaatteet ja iltapuvut olivat tavallisia arkisia tai juhlavia asuja. Hän ei tiennyt, että hän kuolisi nuorena ja kaksikymmentä vuotta myöhemmin vaatteiden paikka olisi museossa, samassa rakennuksessa, jossa hän asui.

En halua kuulostaa siltä, että edelleenkään kannattaisin monarkiaa järjestelmänä tai suhtautuisin edes sen edustajiin kritiikittömästi. Pidän kuitenkin erittäin mielenkiintoisena kuninkaallisten henkilökohtaista kokemusta roolistaan ja sen seurauksista, sehän on jotain tavoittamatonta, jota me emme ulkopuolelta pysty koskaan saavuttamaan. Dianan näyttely osui minulla tunteisiini ihmisenä, saman ikäisenä äitinä.

Mutta, sitten varsinaiseen ja iloisempaan asiaan! Itse puvut olivat toden totta upeita! Vaikka 80- ja 90-luvun muoti ei ainakaan omaan silmääni ole tällä hetkellä kovin trendikästä, niin puvut olivat silti hieno näky livenä. Katsotaan pystyvätkö kuvani välittämään tunnelmia suosikkipuvuistani.

Tämän pinkin silkkipuvun Diana valitsi viralliselle matkalleen Japaniin vuonna 1986. Väri valittiin kukkivien kirsikkapuiden mukaan. Puvun on suunnitellut Zandra Rhodes.

 

cof

Embed from Getty Images

 

Samalle matkalle Diana pyysi parin viikon varoitusajalla pukuja japanilaissyntyiseltä suunnittelijalta Yukilta. Tämä valmisti useita asuja, vaikka Diana ei ollut vielä edes nähnyt luonnoksia. Diana osoitti itselleen tyypillistä rohkeutta ja trendikkyyttä lisäämällä häikäisevän siniseen kokonaisuuteen otsapannan.

mde

 

Embed from Getty Images

 

Diana, kuten kaikki kuninkaallisnaiset, edisti brittimuotia. Victor Edelstein oli maan huippusuunnittelijoita 80-luvulla. Lehdistön mielestä tämä vihreä iltapuku edusti ”prinsessatyyliä”.

cof

 

Myös tämä ikoninen iltapuku on Edelsteinin luomus. Se päällä Diana tanssi John Travoltan kanssa Yhdysvalloissa Valkoisessa talossa. Hän piti pukua uudestaan myöhemmin Saksassa.

mde

Embed from Getty Images

 

Embed from Getty Images

 

Näyttelyssä oli lukuisia pukuja brittisuunnittelija Catherine Walkerilta, kuten tämä vuodelta 1986. Sen sanotaan olevan tyypillinen esimerkki Dianan ”Dynastia-ajasta”, jolloin hän suosi isoja olkatoppauksia ja ylellisiä kankaita.

mde

 

Embed from Getty Images

 

Tämä iltapuku puolestaan on esimerkki kansainvälisten huippusuunnittelijoiden töistä. Erottuaan prinssi Charlesista Diana vapautui käyttämään myös ulkomaista huippumuotia. Yksi suosikeista oli italialainen Gianni Versace.

cof

 

 

Näyttelyssä oli esillä myös muita kuin iltapukuja. Tästä asusta Diana pyysi suunnittelija Bill Pashleylta kaksi versiota. Häämatkallaan Balmoralin linnassa Skotlannissa hän piti hartioista löysempää mallia, sillä siinä hän pystyi osallistumaan erilaisiin maalaisaktiviteettihin, kuten metsästämiseen.

mde

 

Embed from Getty Images

 

Embed from Getty Images

 

Diana-näyttely jatkuu Kensingtonin palatsissa helmikuuhun 2019. Jos vain tulee asioita Lontooseen, käykää ihmeessä kurkkaamassa! Tavallisena arkipäivänä kello 14:n jälkeen sinne mahtui hyvin. Suosittelen lippujen ostamista netistä etukäteen.

Sitten loppukevennys: Minkäs näistä naamareista nyt sitten valitsisi?

WhatsApp Image 2018-12-20 at 13.12.02

 

P.s. Muistattehan aikaisemman kirjoitukseni Kensingtonin palatsista, luksuskommuunista, heh? Vierailustani Tanskan Amalienborgissa pääsette lukemaan tästä.

P.s. Kruunun vartija on lähes päivittäin linjoilla Facebookissa ja löytyy myös muualta somesta. Tule mukaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s