Madeleine, tässä 5 syytä, miksi sinun on aika luopua oikeudestasi Ruotsin kruunuun

Prinsessa Madeleine näyttää ajattelevan, että hän voi samaan aikaan viettää luksuselämää eri puolilla maailmaa ja säilyttää oman ja lastensa oikeuden Ruotsin valtion mahtavimpaan tehtävään. Aika moni asia tökkii.

2 kommenttia

(Pääkuva: Erika Gerdemark/Ruotsin kuningashuone)

Kaikkihan me tiedämme Ruotsin prinsessa Madeleinen, 36. Hän on ehkä maailman kaunein prinsessa, mutta kompastellut julkisen kuvansa kanssa vähän väliä (omaa syytään tai sitten ei, kuten tässä suositussa postauksessani Madeleinesta pohdiskelin). Viime viikolla hovi pudotti uusimman, minua ainakin yllättäneen käänteen Madeleinen vaiherikkaassa elämässä – hän muuttaa liikemiespuolisonsa Chris O´Neillin ja parin kolmen lapsen kanssa Floridaan. Pari on tavannut ja asunut New Yorkissa ennen muuttoaan Lontooseen, ja Chrisillä on Yhdysvaltojen ja Britannian kaksoiskansalaisuus. Floridassa Chris jatkaa yritystoimintaansa USA:ssa ja Euroopassa. Madeleine työskentelee edelleen kuningatar Silvian perustaman säätiön World Childhood Foundationin eteen (sen minkä työskentelee).

Minä sanon tähän kaikkeen, että selitykset seis. On aika – jälleen! – nostaa esiin kysymys siitä, pitäisikö seitsemäntenä Ruotsin kruununperimysjärjestyksessä olevan Madeleinen luopua prinsessan arvostaan ja oikeudestaan Ruotsin valtion korkeimpaan asemaan. Tässä perusteluni sille, miksi näin.

1. Luotettavuus. Madeleine on useasti sanonut, kuinka ihana oli muuttaa Lontooseen lähemmäs perhettä ja Ruotsia. Hänen puheistaan on saanut sen käsityksen, että Lontoo on perheelle Yhdysvaltoja parempi paikka. Ei ole yleisesti odotettu, että he muuttaisivat kokonaan Ruotsiin, mutta ainakin minä olin käsityksessä, että tarkoituksena on viettää merkittävästi aikaa Tukholman-asunnossa ja myös edustaa Ruotsia yhä enemmän, kun lapset kasvavat. Florida on sijainniltaan ja voiko sanoa kulttuuriltaan aivan eri asia kuin lähellä sijaitseva eurooppalainen pääkaupunki. Se vie Madeleinea kauemmaksi ruotsalaisesta yhteiskunnasta ja ennen kaikkea, asettaa epäilyksen alle hänen aikaisempien sanomistensa vilpittömyyden. 

Kun kuulin Floridaan muutosta, ensimmäinen ajatukseni oli, että perhe on taloudellisissa vaikeuksissa. Chrishän on yrittänyt myydä Floridan luksushuvilaksi kutsuttua kiinteistöään pitkään. On odotettavissa, että media tonkii Chrisin raha-asioita entisestään. Onko kaikki niin kuin he antavat olettaa?

Chrisin tai parin toimia suhteessa monarkian pelisääntöihin on pohdittu, muun muassa jo neljä vuotta sitten, kun Expressen ihmetteli, miksi Madeleine on merkitty johtajaksi kahteen Chrisin yritykseen edes teknisistä syistä. 

Jos joku nyt kysyy, mitä väliä tällä kaikella on, niin hei, jos on seitsemäntenä kruununperimysjärjestyksessä maansa mahtavimpaan tehtävään, kansan on pidettävä luotettavana.  Emme tiedä, onko mikään oikeasti hullusti, mutta pelkkä epäily pariskunnan ympärillä on jo itsessään vähän paha juttu.

2. Motivaatio. Expressenin entisen kuninkaallistoimittajan, Svensk Damtidningenin nykyisen päätoimittajan Johan T Lindwallin mukaan Madeleine ei halua Ruotsiin, koska hän on siellä liian tunnettu.

– Hän haluaa elää anonyymia elämää ja se todella onnistuu Floridassa, Lindwall kirjoittaa analyysissaan.

Halu elää mahdollisimman tavallista elämää on enemmän kuin ymmärrettävä toive. En itsekään haluaisi, että paparazzit roikkuisivat kintereilläni. Ero on vain siinä, että Madeleine on Ruotsin prinsessa, saa edustaa maataan ja siitä veronmaksajien rahaa, hyötyy asemastaan monin suorin tai epäsuorin tavoin ja ennen kaikkea, kuten sanottu, on oikeutettu kruunuun. 

Jos haluaa säilyttää tämän kaiken, voiko asua pysyvästi ulkomailla, viettää varakkaan amerikkalaisen homemakerin (koska ennen kaikkea kotiäitihän Madeleine on) elämää Floridan altailla ja palata pohjoiseen kotimaahan lähinnä Nobel-juhliin ja kansallispäiväksi? Kyse ei ole siitä, onko se lain puolesta teknisesti mahdollista, vaan jälleen siitä, miltä se näyttää. Eikö kansa halua, että jos niin kritisoitu ja vanhoillinen järjestelmä kuin monarkia on olemassa, sen edustajat sentään vaikuttavat vilpittömiltä ja ahkerilta suunnattoman etuoikeutetussa roolissaan (tai edes (työ)elämässä yleensä)?

Ihmisten mielikuviin Madeleinen motivaatiosta vaikuttaa myös se, että hänen puolisonsa on valinnut tavallisen elämän (minkä sinänsä hyvin ymmärrämme!). Eikö avioliitto Chrisin kanssa vääjäämättä vie Madeleinea yhä kauemmas hänen virallisesta roolistaan?

(Alla kuva, jollaisia Madeleine ja Chris haluaisivat välttää. Ja tämä on otettu New Yorkissa, ei edes Euroopassa.)

Embed from Getty Images

 

3. Lasten asema. Ruotsin perustuslakia on tulkittu niin, että lapsen on käytävä koulunsa Ruotsissa, puhuttava kieltä täydellisesti ja päätettävä opintonsa Ruotsissa, jotta hänellä olisi oikeus kruunuun. Itseäni perehtyneempi ja yksityiskohtaisempi kuninkaallisbloggaaja Hovikirjeenvaihtaja kirjoittaa, että keväällä Madeleinen nuorimman lapsen Adriennen synnyttyä valtakunnanmarsalkka Svante Lindqvist antoi ymmärtää, että nykyään riittäisi lain summittaisempi tulkinta.

No, jos Madeleinen lasten halutaan olevan oikeutettuja kruunuun, niin ennustan, että lakia toden totta täytyy alkaa tulkita löysemmin. Kolmen lapsen äitinä ja kahden eri kulttuurin perheitä tuntevana tiedän jo ihan taviksenakin, että on erittäin vaikeaa opettaa lapselle äidinkielenä kieli, joka on eri kuin se, mitä käytetään perheen yhteisenä kielenä ja asuinympäristössä. Ruotsalainen koulu ulkomaillakin on eri asia kuin ruotsalainen koulu Ruotsissa.

Madeleinen ja Chrisin tilanteen tietäen vaikuttaa hyvin epätodennäköiseltä, että he koskaan tulisivat Ruotsiin. Kotimaassa kruunun tulevaisuus on turvattu, sillä kruununprinsessa Victorialla on kaksi lasta, samoin Madeleinea edellä olevalla prinssi Carl Philipillä.

Miksi edes venyttää perustuslain tulkinnan rajoja Madeleinen lasten asemasta (ja saada samalla aikaan myös kriittistä keskustelua monarkiasta), kun tosiasiassa Madeleinea ja hänen lapsiaan ei käytännössä todennäköisesti koskaan tarvita maansa johdossa? Vaikka Victorialle ja Carl Philipille kävisikin jotain, eikö sen mittaluokan tragedia päättäisi nykypäivänä alituisella vaakalaudalla olevan monarkian joka tapauksessa?

Voisiko se olla jopa palvelus Madeleinelta hänen lapsilleen (ja Chrisille, ha!), että heillä ei olisi virallista asemaa?

(Alla tulevan hallitsijan Victorian ja prinssi Danielin suurin tuki tulevaisuudessa, Tukholmassa asuvat prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia pikkuprinsseineen.)

Embed from Getty Images

 

4. Kuningasperheen laajuus. Ruotsissa on kritisoitu kuningasperheen 2010-luvulla räjähtänyttä kokoa tai oikeastaan sen seurauksia. Madeleinen ja hänen lastensa vetäytyminen antaisi paremman oikeutuksen heille, joiden varassa tulevaisuus muutenkin on – kruununperijä Victorialle ja häntä auttavalle Carl Philipille perheineen.

Monarkialla on Ruotsissa edelleen vahva kansan tuki, mutta äkkiäkös se voi alkaa natista.  Yksi keskeisimpiä kysymyksiä monarkian luomissa mielikuvissa on se, miten monen ihmisen kansa näkee elävän veronmaksajien rahoilla.

Madeleine ei halua Ruotsiin kokopäiväkuninkaalliseksi, mutta ei sellaiselle ole tarvettakaan. Niinpä Madeleine voisi tehdä monarkian tulevaisuudelle palveluksen osoittamalla omaa harkintakykyä ja selkärankaa. Nimittäin, on vielä sellainen asia kuin

5. Suosio. Madeleine on kärsinyt hemmotellun tuhlaaja- ja juhlijaprinsessan maineesta, syystä tai suotta, miten sen nyt minkäkin kohun kohdalla ottaa. Muutto kaikista maailman paikoista juuri Floridaan mitä ilmeisemmin useaksi vuodeksi ei valitettavasti oikein paranna tilannetta. Voisiko hänen suurin tekonsa monarkian eteen ollakin se, että hän ymmärtäisi itse ajautuneensa liian kauaksi Ruotsin prinsessan roolista ja luopuisi asemasta, jota juuri hänelle ei muutenkaan enää tarvita? 

Muistelen Madeleinen sanoneen, että hän haluaa säilyttää tittelinsä käyttääkseen sitä hyvään, kuten lasten oikeuksien parantamiseen. Omasta mielestäni hänen julkisuusarvonsa on suunnaton ja ikuinen. Hän pystyy joka tapauksessa käyttämään sitä hyväksi niin kuin tahtoo. Sen sijaan prinsessan julkisuuskuvaan eivät enää kohta pikapaikkailut esimerkiksi Instagram-tilin ja tv-show Skavlanin muodossa auta.

Kun kysyin teiltä Instagramin storyssa, onko Madeleinen muutto ok, 65 prosenttia vastasi, että ei. Madeleine Bernadotte saa tehdä mitä tahtoo, mutta hänen kuninkaallinen korkeutensa, Ruotsin prinsessa Madeleine ei.

(Samaan aikaan muuttouutisen kanssa Madeleinen ja Chrisin perheestä julkaistiin uusi kuva. Leonore on nyt neljä ja Nicolas kolme vuotta. Adrienne on kohta viisi kuukautta.)

H.K.H. Prinsessan Madeleine / HRH Princess Madeleine / Herr Christopher O’Neill / Mr. Christopher O’Neill / H.K.H. Prinsessan Leonore / HRH Princess Leonore / H.K.H. Prins Nicolas / HRH Prince Nicolas / H.K.H. Prinsessan Adrienne / HRH Princess Adrien

P.s. Kruunun vartija -blogin voi tilata sähköpostiin. Seuraa myös Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa!

2 comments on “Madeleine, tässä 5 syytä, miksi sinun on aika luopua oikeudestasi Ruotsin kruunuun”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s