Me kuolaamme kuvia kuninkaallisista lapsista, mutta välitämmekö millä tavoin niitä otetaan? – Ainakin George, 4, on kokenut suoranaista häirintää

Valokuvaajat ovat edelleen valmiita vaikka mihin saadakseen kuvan kuningasperheen ykköskohteesta, joka Englannissa on George. Ruotsin ja Englannin tulevat hallitsijaparit yrittävät pitää aisoissa lapsiinsa kohdistuvaa massiivista kiinnostusta samalla tavalla.

2 kommenttia

(Pääkuvassa Ruotsin prinsessa Estelle ja prinssi Oscar Ruotsin kuningashuoneelle kuvia usein ottavan Erika Gerdemarkin kuvaamana.)

Englannissa odotetaan kuumeisesti Cambridgen herttuaparin Williamin ja Katen kolmannen lapsen syntymää. Mitä ilmeisimmin lapsi esitellään sairaalan ulkopuolella päiväkausia odottaneelle maailman medialla samalla tavalla kuin George ja Charlottekin – jopa vain muutamien tuntien ikäisenä äidin tai isän sylissä. Siitä alkaa uuden kuninkaallisen elämä julkisuudessa.

Sitä elämää sekä julkisuuden ja yksityisen elämän välistä rajaa olen miettinyt paljon. On ollut jopa ahdistavaa kuvitella itseään siihen tilanteeseen, missä etenkin Englannin kuninkaalliset ovat eläneet. Walesin prinsessa Dianan kohtelu on oma lukunsa. En nyt mene enempää siihen, mutta kannattaa katsoa vaikka Netflixistä hänestä kertovia dokumentteja. En itse tiedä, että median tarkkailu ja tunkeilevuus olisi ikinä sitä ennen tai sen jälkeen ollut samalla tasolla. (Alla olevassa kuvassa esimerkki, miten Dianaa kuvattiin vapaa-ajallaan salaa myös poikiensa kanssa, koko ajan. Yhdellä tällaisella laskettelureissulla hän lopulta hermostui, meni valokuvaajien luokse ja pyysi heiltä rauhaa. Sitä ei annettu. Julkaisen kuvan, koska se on vanha, mutta esimerkissään relevantti myös nykypäivänä. Dianan seurassa pikku-Harry.)

Embed from Getty Images

 

Kammottavaa on se, että edes paparazzien jahtaamana kuolleen Dianan (hänen autonkuljettajansa oli muuten humalassa eli syyttävä sormi kannattaa osoittaa myös siihen suuntaan) kohtalo ei ole pysyvästi ja kokonaan muuttanut tilannetta. Sekä William että Harry ovat aikanaan julkaisseet hovin kautta tiedotteen, jossa he pyysivät yksityisyyttä silloisille tyttöystävilleen Katelle ja Meghanille. Ranskassa kustantaja vietiin oikeuteen, kun Kate kuvattiin yksityisen huvilan terassilla Williamin kanssa ylävartalo paljaana (hovi voitti!). Surullisinta on, että lähes kolme vuotta sitten William ja Kate joutuivat lähettämään lukuisille mediayhtiöille avoimen kirjeen, jossa he toivat esiin sen, miten Georgea, silloin 2, häiritään.

Embed from Getty Images

 

Kirjeen mukaan on selvää, että paparazzien ykköskohde Englannin kuninkaallisessa perheessä on nykyään George. Valokuvaajia on piiloutunut Katen ja Williamin Norfolkin kodin maastoon kuvaamaan perhettä. Lontoossa valokuvaajan on huomattu leiriytyvän autoonsa koko päiväksi yksityisen leikkipuiston lähelle ja kuvaavan Georgea salaa autoon takakonttiin tehdystä pienestä reiästä. Valokuvaajat ovat seuranneet Cambridgen herttuaparin kotiin tulevia yksityisiä vieraita lapsineen ja kodista lähteviä autoja. Inhottavinta on ollut ehkä se, että valokuvaajat ovat käyttäneet muita lapsia houkutellakseen puistossa leikkivän Georgen ja mahdollisesti myös Charlotten lähemmäksi.

Salakuvauksen kohteeksi ovat joutuneet sekä George että hänen kanssaan olleet aikuiset, kuten William, Kate, Katen äiti Carole Middleton, lastenhoitajat ja turvamiehet. Kohteille on usein selvinnyt vasta päiviä jälkikäteen, että heitä on yksityisillä hetkillä kuvattu. Salakuvaus on paitsi rikkonut kaikkia lapsia laajasti suojelevaa hyvää journalistista tapaa, myös vaikeuttanut turvamiesten työtä. Paparazzien tunkeilevuuden takia on ollut vaikea erottaa, kenestä voisi olla välitöntä vaaraa. (Alla olevassa tilanteessa Katea ja Georgea sai kuvata. He olivat saapuneet julkiseen tapahtumaan katsomaan Williamia ja Harrya hyväntekeväisyyspooloturnaukseen.)

Embed from Getty Images

 

William ja Kate korostivat ulostulossaan sitä, kuinka kiitollisia he ovat siitä, että brittijulkaisut ja suurin osa esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Australian medioista ei julkaise tällaisia salakuvia. Silti valokuvaajat saavat edelleen myytyä kuvia useille mediayhtiöille, joille tavalliset ihmiset maksavat senkaltaisesta sisällöstä (en ole nähnyt kuvia suomalaisissa julkaisuissa, mutta selvästi salaa kuvattuja kuvia löytyy kaikista kuninkaallisista helposti Googlesta ja ulkomaisista lehdistä). Kuvia kuvaillaan usein ”ihaniksi” ja ”hellyttäviksi” ilman että tuodaan esiin, miten ne on otettu.

Tässä asiassa ei voi muuta kuin asettua herttuaparin toiveen taakse. Kuten he itse sanovat, he ymmärtävät, että heidän lapsensa kasvavat julkiseen rooliin, mutta heillä on silti oikeus myös yksityisyyteen. On itse asiassa kaikkien etu, että erittäin etuoikeutettua elämää elävien Georgen ja Charlotten halutaan voivan leikkiä ja kokea tavallisia asioita tavallisten ikätovereidensa kanssa myös julkisilla tai puoliksi julkisilla paikoilla.

On mielenkiintoinen kysymys, miten nuoret kuninkaalliset perheet tyydyttävät median ja yleisön uteliaisuuden ja totuttavat lapsensa julkisuuteen, mutta samaan aikaan pitävät kamerat etäällä. William ja Kate näyttävät ratkaisevan asian melko samalla tavalla kuin vaikkapa Ruotsin kruununprinsessapari Victoria ja Daniel. (Alla William ja Kate tapaavat virallisella Ruotsin-vierailulla Victorian ja Danielin lapset Estellen, 6, ja Oscarin, 2. Kuva: Ruotsin kuningashuone)

victoriadanieljavieraat.jpg

Kaikista heidän lapsistaan on annettu jo vastasyntyneinä julkisuuteen kuva tai heitä on saanut kuvata. Sen jälkeen virallisia kuvia on annettu säännöllisesti lisää. Pienestä pitäen lapset ovat myös osallistuneet edustustilaisuuksiin, joissa heitä on saanut kuvata vapaasti.

William ja Kate eivät siis vastusta julkisuutta tai yleisön mielenkiintoa sinänsä, vaan sitä, että pieniä lapsia ja nuoren perheen elämää häiritään ja kuvataan salaa. Kun kuvista on yhteisymmärrys, he jakavat niitä ja antavat mahdollisuuden kuvaamiseen mielellään.

Ruotsissa Victoria on todennut, että julkisuuteen ja kuninkaalliseen rooliin kasvamisen on tapahduttava lapsen ehdoilla ja hänen on tunnettava olonsa turvalliseksi niiden aikuisten kanssa, jotka ovat paikalla. Huomasin, että Estellen ensimmäisten vuosien ajan häntä kuvasi Hagan linnassa aina sama ammattikuvaaja – Kate Gabor. Epäilemättä tietoinen valinta.

Muistan myös tilanteen, jossa ruotsalaisen median ja kuninkaallisen perheen yhteistyö toimi molempia kunnioittaen. Estellen synnyttyä äitiyslomalla ollut Victoria tavattiin vaunukävelyllä Hagan linnaa ympäröivässä julkisessa puistossa. Victoria antoi haastattelun, mutta pyysi, ettei häntä kuvattaisi. Valokuvaajat noudattivat pyyntöä. Myöhemmin kuningashuone on antanut Estellestä runsaasti kuvia julkisuuteen sekä vauvavuoden aikana että sen jälkeen. (Alla eräässä Kate Gaborin kuningashuoneelle ottamassa kuvassa)

estellevauvana.jpg

Tyttärensä kasvettua Victoria on ottanut häntä yhä enemmän mukaan erilaisiin edustustehtäviin. 

Tätä aihetta voisi pohtia loputtomiin, mutta päätetään tällä kertaa siihen, mitä tavallisena ihmisenä tästä kaikesta tulisi ajatella. Minä sanon, että meidän kuninkaallisista ja muusta viihteestä kiinnostuneiden tulisi kuluttaa sitäkin vastuullisesti. Nauttikaamme kuvista ja haastatteluista, joita meille annetaan, mutta älkäämme tukeko toimijoita, jotka jahtaavat ja kuvaavat salaa aikuisia, saati lapsia. 

Se ei tarkoita kritiikittömyyttä. Salakuvat ovat arvokkaita, jos ne todistaisivat vaikkapa laittomuuksia tai muuta olennaista tietoa. Se, miten pieni poika tai tyttö, joka sattuu olemaan maansa tuleva hallitsija, leikkii vapaapäivänään puistossa kavereidensa kanssa, voi olla ihanaa seurattavaa, mutta ei kuulu kaikille. Kuten Tanskan kuningatar Margareeta on omien lastenlastensa yksityisyydestä todennut: Lapsuus kuuluu jokaiselle itselleen.

(Cambridgen herttuapari lapsineen kuvattuna virallisella vierailulla Kanadassa. Esimerkki siitä, kuinka he säännöllisesti asettautuvat kuvattavaksi perheenä vastatakseen omalta osaltaan median ja kansan kiinnostukseen.)

Embed from Getty Images

 

2 comments on “Me kuolaamme kuvia kuninkaallisista lapsista, mutta välitämmekö millä tavoin niitä otetaan? – Ainakin George, 4, on kokenut suoranaista häirintää”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s