Tämä on 2000-luvun suurin rakkaustarina: Tanskan tuleva kuningas tapasi lumoavan naisen australialaisessa baarissa – Yhdessä he kestivät ikävän, eron ja epäilyksen

Lakia ja kauppaa opiskellut, mainostoimistossa uraa luova Mary Donaldson tapaa Sydneyn olympiahuumassa ihanan miehen, jolla on vain yksi puute – hän on kaukaisen maan kruununprinssi.

One comment

Vuoden 2000 syyskuussa Australian suurin kaupunki Sydney kuhisee. Kesäolympialaiset alkavat ja kaupunkiin on saapunut tuhansia nuoria urheilijoita ja kisaturisteja. Päivä avajaisten jälkeen, lauantaina 16.9., paikallinen mainosalan ammattilainen Mary Donaldson, 28, on aikeissa mennä tuttavansa läksiäisjuhliin. Sattumalta hän päättää toisin, ja suuntaa ystäviensä mukana uuteen, trendikkääseen ravintolaan nimeltä Slipp Inn tapaamaan ”joitain Espanjan joukkueesta”. Ravintolassa iso seurue istuu pöydän ääreen. Maryn vieressä on mies, Joachim, joka tupakka suupielessä vakuuttaa olevansa Tanskan olympiaedustaja triathlonissa. Pöydän toisella puolella hänen veljensä yrittää olla nauramatta. Hän kertoo nimekseen Frederik.

Koko seurue vaihtaa toiseen baariin. Sen tiskillä varhain edellisaamuna Australiaan lentänyt Frederik tuntee jetlagin jysähtävän. Hän päättää lähteä hotelliin. Mutta tanssilattian vierellä hän törmää Maryyn ja tämän ystäviin, joista yksi ehdottaa, että näiden kahden tulisi käydä tanssimassa. Näin tapahtuu. Siitä yö alkaa. Mary ja Frederik tanssivat ja juttelevat pikkutunneille. Kun Frederik saattaa Maryn taksiin, hän pyytää tämän puhelinnumeron ja antaa suukon poskelle. Siinä vaiheessa Mary jo tietää, ettei kyse ole tanskalaisesta huippu-urheilijasta. Frederik on pienen, Marylle tuntemattoman maan kruununprinssi, tuleva kuningas.

       Mutta sitä en ajatellut. Seuraavana päivänä mielessäni oli vain, että olin kokenut jotain fantastista, enkä odottanut enempää, Mary kertoo tunnoistaan sunnuntaina.

Jo silloin Frederik soittaa. Pari tapaa uudestaan ja päätyy viettämään yhdessä kaiken mahdollisen ajan. Frederikistä tuntuu heti, että hän ei ole vain rakastunut, hän on tavannut sielunkumppaninsa.

       Sillä en tarkoita sitä, että olisin tuntenut tavanneeni hänet edellisessä elämässä. Kyse oli pikemminkin selittämättömästä vetovoimasta häntä kohtaan.

Mary tuntee samoin. Heillä on loputtomasti juteltavaa ja ihanaa yhdessä. Frederik on positiivinen, suvaitsevainen, sivistynyt ja utelias elämää kohtaan. Hänellä on myös taitoja, joita Mary on elämänsä mieheltä puolivakavissaan toivonut  – Frederik tanssii (”Hän ei ole syntynyt tanssimaan, mutta kuitenkin tanssii mielellään”, vaimo nauraa vuosia myöhemmin), ratsastaa, ui, puhuu useita kieliä ja kulkee hyvissä kengissä!

Vain yksi huono puoli Frederikillä on – hän on Tanskan kruununprinssi.

       Tuntui epäoikeudenmukaiselta tavata joku, joka asui ulkomailla ja niin kaukana kuin Tanskassa. Ensin kyse oli yksinomaan maantieteellisestä etäisyydestä. Sitä, että hänestä joku päivä tulisi kuningas, en pystynyt käsittämään ollenkaan, Mary sanoo.

Frederikin ja Maryn aika loppuu aiemmin, kuin he ovat ajatelleet. Kesken roadtripin Frederik saa puhelinsoiton, että hänen isoäitinsä, kuningatar Ingrid tekee kuolemaa. Hänen on lähdettävä kotiin.

Tanskaan Frederik saapuu varhain aamulla 7. marraskuuta 2000. Hän kuiskaa Ingridille, että nyt isoäidin toive on toteutunut, hän on vihdoin tavannut elämänsä naisen. Iltapäivällä Ingrid kuolee.

Sydneyssä Mary Donaldson on varma, ettei hän näe Frederikiä enää koskaan.

(Kuvia suhteen alkuajoista ei tietysti ole. Alla pari kuvattuna Maryn sisaren häissä tammikuussa 2004)

Embed from Getty Images

Usein, kun mietimme jälkikäteen onnellisten pariskuntien tai vaikkapa työelämässä menestyneiden ihmisten tarinaa, voi vaikuttaa siltä, kuin kaikki olisi ollut helppoa, suoraa ja varmaa alusta asti. Todellisuudessa aina – useimmiten? – ei taida olla niin.

Frederikin ja Maryn suhteen ensimmäiset pari vuotta ovat täynnä suurta rakkautta, mutta myös epävarmuutta ja ikävää. He haluavat jatkaa suhdetta, mutta välimatkaa on 16 000 kilometriä ja aikaeroa 9 tuntia. Sosiaalista mediaa ja älypuhelimia ei ole. Pari alkaa soitella ja kirjoittaa toisilleen sähköpostia. Mantereelta toiselle kulkevat kirjeet, lempi-cd:t ja valokuvat. Vuosia myöhemmin Mary kertoo, että he tutustuivat toisiinsa vanhanaikaisesti – sanojen avulla.

Vuonna 2001 pari on yhdessä kolme pitkää lomaa. Frederik lentää Australiaan ja kesällä Mary saapuu Ranskaan. He viettävät aikaa paitsi keskenään, myös toistensa perheiden ja ystävien kanssa. Jokainen loma on täynnä suurta, syvenevää rakkautta, mutta myös vapaudentunnetta. Frederik on elänyt koko elämänsä julkisuudessa ja haluaa pitää Maryn vain itsellään niin kauan kuin pystyy. Hän tietää, että se aika loppuu pian. Tanskalaislehtien toimituksissa kihisee jo. Siellä tiedetään, että poikamieskruununprinssi – maan kiinnostavin ihminen, kuten paikallisen Seiskan päätoimittaja kuvailee – käy yhtäkkiä alituiseen maapallon toiselle puolelle, mutta media ei tiedä miksi.

Lokakuussa 2001 Frederik saapuu Australiaan neljännen kerran vuoden sisällä. Se on käännekohta. Pari ei halua luopua toisistaan, mutta he eivät myöskään voi jatkaa tapaamista kolmen, neljän kuukauden välein. Tanskan kruununprinssinä Frederik ei voi muuttaa Australiaan. Mary voi lähteä ja hän haluaa.

       Oli rohkeaa häneltä uskaltaa sanoa, että tiedätkö mitä, minä haluan kokeilla tätä, uskon meidän suhteeseemme ja ajattelen, että meidän pitää antaa sille mahdollisuus, Frederik on todennut myöhemmin.

Mary ei olisi ehkä uskaltanut lähteä, ellei hänen äitinsä olisi kuollut neljä vuotta aiemmin. Menetys muutti hänen arvojaan, sai hänet irtisanoutumaan ja matkustamaan yksin ympäri maailmaa.

          Juureni olivat jo irti.

Yhtä mieltä pari on siitä, ettei Mary muuta vielä Tanskaan. He eivät ole eläneet päivääkään arkea yhdessä, eikä Marylla ole mitään käsitystä Frederikin elämästä kuninkaallisena. Hän haluaa nähdä Frederikin elämää lähempää joutumatta vielä osaksi sitä, tulematta vielä itse julkisuuden henkilöksi.

Päätös tuntuu entistä paremmalta, kun Mary yhtenä ensimmäisistä työpäivistään Frederikin lähdön jälkeen palaa töihin Sydneyssä. Työpaikan edessä odottaa toimittaja ja valokuvaaja. Lehdistö on ratkaissut kruununprinssin salaisuuden, Maryn hämmentyneet kasvot saadaan lööppiin ja häntä aletaan seurata vuorokauden ympäri. Muutto Pariisiin hämää mediaa, joka jää taas tyhjin käsin.

Embed from Getty Images

Alkuvuodesta 2002 pari tapaa viikonloppuisin, myös Kööpenhaminassa. Eräänä iltapäivänä Frederik kutsuu vanhempansa, kuningatar Margareetan ja prinssi Henrikin, tapaamaan tyttöystäväänsä. Teehetki sujuu hyvin. Sen merkitystä ei voi tarpeeksi korostaa. Frederik tietää, ettei hän voi jatkaa suhdetta, ellei hänen valittunsa kelpaisi kuninkaalliseen rooliin.

Myöhemmin Mary on sanonut, ettei hän olisi pyytänyt Frederikiä luopumaan kruunusta hänen vuokseen.

          En usko, että olisin tehnyt sitä. Hän tietää, mikä on hänen tehtävänsä elämässä.

Puoli vuotta Pariisissa testaa Frederikin ja Maryn suhteen olemassaolon ehkä viimeisen kerran. Marylla on vaikeuksia ymmärtää, miksi Frederik piilottaa häntä medialta – hänet muun muassa viedään äkisti kahvilasta takaoven kautta – ja hän on ajoittain myös yksinäinen. Vasta myöhemmin, julkisuuden alettua, hän ymmärtää, että kyse ei ollut prinssin epäröimisestä, vaan suojelunhalusta.

Toisaalta, myös Frederik ui syvissä vesissä. Hän on suunnattoman rakastunut, mutta Maryn asuessa Pariisissa tilanteen vakavuutta ei voi enää kiertää. Onko tämä varmasti oikea valinta? Entä jos he muutaman vuoden päästä eroavat?

       Ne olivat ajatuksia, joita suurin osa nuorista rakastuneista ihmisistä ei varmasti siinä vaiheessa pohdi, mutta jotka hänen oli käytävä läpi sen takia, kuka hän on, hovin pitkäaikainen työntekijä, Frederikiä avustanut Per Thornit kertoo.

Todennäköisesti jo siinä vaiheessa perhepiirissä tiedetään Frederikin pikkuveljen, prinssi Joachimin ja tämän ulkomaalaissyntyisen vaimon Alexandran ongelmista. Pari päätyy henkisesti ja taloudellisesti raskaaseen, julkisesti reposteltuun ja kuninkaallisissa piireissä hyvin harvinaiseen avioeroon pari vuotta myöhemmin. Kruununperijän avioero olisi vielä vakavampi, valtiollinen asia.

Frederikin ja Maryn suhde syvenee esteistä ja epäröinnistä huolimatta. Kesällä 2002 Mary jättää kielenopettajan työnsä Pariisissa ja muuttaa Microsoftille töihin Kööpenhaminaan. Vasta siellä hän näkee ja opettelee sitä, mitä elämä kuningashuoneessa on. Alkuaikojen kirjeissä he eivät koskaan puhuneet Frederikin arjesta Tanskassa. Suhteen syventyessä Mary ei koskaan antautunut ajattelemaan, että he päätyisivät naimisiin. Hän otti päivän kerrallaan ja nautti siitä, mitä oli.

       Olin tehnyt aina valintoja elämässäni järjellä. Olisi ollut irrationaalista toimia nyt toisin. Kyse ei ollut siitä, ettenkö olisi halunnut olla hänen kanssaan, vaan siitä, että suojelin itseäni.

Vuonna 2002 Mary puhuu lähes päivittäin Frederikin neuvonantajan kanssa ja tarkkailee elämää hovissa. Minkälaista työ on? Minkälainen on se elämä, joka odottaisi? Ja niin vähitellen kaikki on selvää.

Tammikuussa 2003 Frederik antaa ensimmäistä kertaa luvan – salakuvia on jo saatu – ottaa kuvia hänestä ja Marysta Tasmaniassa, Australiassa, purjehduskilpailun yhteydessä. Frederikin suudellessa tyttöystäväänsä poskelle saadaan ”Tanskan puhutuin pusukuva” (se on tuo tuossa alla!).

Embed from Getty Images

Kuninkaallisissa piireissä se on vahvin mahdollinen vahvistus kihlaukselle. Syyskuussa Roomassa Frederik kosii. Virallisesti he kihlautuvat 8.10.2003.

Embed from Getty Images

Kahdeksan kuukautta myöhemmin, 14. toukokuuta 2004, pari vihitään. Mary on jättänyt tavallisen työelämän ja opetellut tanskan kielen. Australialainen matematiikan professorin ja johdon assistentin tytär on tästä lähin hänen kuninkaallinen korkeutensa, Tanskan kruununprinsessa Mary. Hän vaihtaa uskontonsa evankelis-luterilaisuuteen ja saa Tanskan kansalaisuuden. Oikeustieteitä ja kauppaa opiskelleesta prinsessasta on tuleva Tanskan seuraava kuningatar.

Mutta tämä puoli ei ole häissä mieleenpainuvinta. Kymmenien televisiokameroiden edessä, miljoonien ihmisten todistaessa tapahtumaa eri puolilla maailmalla Frederik odottaa morsiantaan alttarilla ja itkee. Kun tulee vihkivalojen aika, kamerat käännetään pois. Pyhimmän, lupauksensa toisilleen, pari on päättänyt pitää vain itsellään.

Embed from Getty Images

Jos Frederikin ja Maryn rakkaustarina olisi satu, se päättyisi tähän. Oikeassa elämässä kaikki monin tavoin vasta alkaa siitä, kun suhde on sinetöity. Niinpä arvokkainta on ehkä lopulta se, mitä nykyään neljän lapsen vanhemmat ovat sanoneet suhteestaan myöhemmin.

Pian häiden jälkeen Mary kommentoi tiedotustilaisuudessa Australiassa sitä, miten heidän suhdettaan pidetään satuna.

       Meille se on todellisuutta ja olemme hyvin onnellisia. Mutta jos muut haluavat nähdä tämän satuna, se ei haittaa meitä.

Pari ei ole teeskennellyt, etteikö yhteisiin vuosiin olisi mahtunut myös vaikeampia aikoja. Silti heidän perhe-elämänsä on nähty hyvin onnellisena, myös heidän itsensä kertomana.

Toukokuussa 50 vuotta täyttävä Frederik kuvaili parin suhdetta viime vuonna näin:

       Naimisiin meneminen oli tietysti fantastista, mutta viimeisen viiden vuoden aikana avioliitto on antanut vieläkin enemmän merkitystä elämälleni. Luulen, että ihmiset pystyvät näkemään ilon minussa ja puolisossani, kun olemme yhdessä lastemme kanssa. Se perhe-elämä, mitä halusimme, onnistui.

 

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Lähteet: Under bjaelken – Et portraet af Kronprins Frederik, Jens Andersen, dokumentti Mary Elizabeth Donaldson 2004, dokumentti Kronprinsparrets kobberbryllup 2016.

1 comments on “Tämä on 2000-luvun suurin rakkaustarina: Tanskan tuleva kuningas tapasi lumoavan naisen australialaisessa baarissa – Yhdessä he kestivät ikävän, eron ja epäilyksen”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s