Kate on Englannin tuleva kuningatar ja ammattikuninkaallinen, mutta tietääkö kukaan, mitä hän todella ajattelee?

Cambridgen herttuatar Catherine on maailman seuratuimpia naisia. Olen aina sekä ihaillut että kritisoinut häntä.

Ei kommentteja

Englannissa vietetään kohta vuoden toisia kuninkaallisia häitä, kun Williamin ja Harryn serkku, yhdeksäntenä kruununperimysjärjestyksessä oleva prinsessa Eugenie nai Jack Brooksbankin. En kirjoita noista häistä ja henkilöistä mitään ainakaan etukäteen siksi, että olen laatinut aiheesta pitkän artikkelin erääseen suomalaismediaan. Vinkkaan sitten täällä ja somessa, kun se julkaistaan. Koska lehdet ovat Eugenieta kohta pullollaan, keskitytään täällä mieluummin herttuatar Catherineen, Kateen, joka palasi äitiyslomalta kuluneella viikolla. Kertauksen vuoksi, jos joku ei pysy perillä maailman merkittävimmän monarkian käänteistä, Kate on toisena kruununperimysjärjestyksessä olevan prinssi Williamin puoliso. Siis toisin sanoen, joku päivä Englannin kuningatar.

Omat mietteeni Katesta ovat olleet aina vähän ristiriitaisia. Nyt on hyvä hetki kertoa millä tavalla. Otetaan alkuun pieni kertaus hänen taustastaan. Kate on juhlatarvikkeisiin keskittyneellä postimyyntiyrityksellä rikastuneiden Carole ja Michael Middletonin vanhin lapsi. Hän syntyi 9. tammikuuta 1982. Hänellä on pikkuveli James ja pikkusisko Pippa Middleton, joka on merkittävä seurapiirijulkkis Briteissä.

 

Kate tutustui prinssi Williamiin opiskellessaan taidehistoriaa St Andrewsin yliopistossa Skotlannissa 2000-luvun alussa. Pari ystävystyi, alkoi seurustella (ilmeisesti vuonna 2003) ja myös asui yhdessä parin muun opiskelutoverin kanssa. Suhde vuoti julkisuuteen, minkä jälkeen Katea jahdattiin median toimesta järjestelmällisesti. Vuonna 2007 pari erosi hetkeksi. He olivat 25-vuotiaita ja pohtivat molemmat tahoillaan itseään, suhdettaan ja tulevaisuuttaan. Kate työskenteli tuohon aikaan osa-aikaisena Jigsaw-vaateketjulle ja myöhemmin vanhempiensa yrityksessä.

Pari palasi yhteen nopeasti. William kosi Katea lokakuussa 2010 Keniassa ja kihlaus julkistettiin 16. marraskuuta. Pari meni naimisiin 300 miljoonan tv-katsojan seuratessa Westminster Abbeyssa 29.4.2011. Cambridgen herttuaparilla on kolme lasta. Isänsä jälkeen kruunun perivä George on viisi, Charlotte kolme ja keväällä syntynyt pikku-Louis pian puolivuotias.

Embed from Getty Images

 

Embed from Getty Images

 

Embed from Getty Images

 

Itse olen aina sekä vähän ihaillut että kritisoinut Katea. Hänen asemansa tulevana Englannin kuningattarena on jäätävän kiinnostava ja historiallinen, enkä voi mitenkään olla lukematta kaikkea, mikä irti lähtee. Nuorena äitinä en voi edes kuvitella, minkälaista on kasvattaa lapsia niin seuratussa asemassa ja minkälaiset paineet täytyy olla, kun Englannin monarkian tulevaisuus lepää erittäin painavana juuri Williamin isän Charlesin, Williamin itsensä ja Katen hartioilla. Mitä enemmän olen Kateen perehtynyt, sitä enemmän arvostan sitä tasapainoisuutta ja rauhallisuutta, mikä hänestä roolissaan huokuu – hän ei ole ahdistunut kuten äkkiä ja nuorena rooliinsa tempaistu Diana aikoinaan. Kate vaikuttaa myös olevan onnellinen Williamin kanssa ja äitinä, mikä tietysti on iloinen asia.

Samaan aikaan Kate on aina vaikuttanut melko valjulta ja konservatiiviselta. Pohdin hetken, voinko sanoa näin, koska mielestäni ketään ei voi arvostella julkisesti ilman pitäviä todisteita, mutta koska kuninkaallisten ja monarkian kannatuksessa ylipäänsä on kyse pitkälti myös mielikuvista, pidän omiakin mielikuviani ihan olennaisina. Jos Kate vaikuttaa valjulta ja konservatiivisilta monen muunkin nuorehkon ihmisen silmissä, se voi olla tulevaisuuden monarkialle ongelma.

Olen pistänyt merkille esimerkiksi seuraavia asioita: Omien tietojeni perusteella Katelta, jonka brittitabloidit ristivät kihlautumista epätoivoiseksi odottavaksi Waity-Katieksi, puuttui nuorena aikuisena voimakas oma kunnianhimo ja palo jonkin itselleen tärkeäksi kokemansa asian eteen. Siinähän ei sinänsä ole mitään pahaa – varakkaampien perheiden lapsilla on varaa palloilla, eivätkä tässä nyt kaikki muutkaan ole päättäneet muuttaa maailmaa heti kaksivitosena – mutta kun kyse on 2000-luvun tulevasta kuningattaresta, monarkian suosion kannalta tietynlainen oma ammatillinen visio ja palo voisi olla ihan paikallaan. Väitän, että monarkian modernisoimisessa Norja, Tanska, Ruotsi, Hollanti ja Espanja ovat kaikki hyötyneet siitä, että tulevat tai nykyiset nelikymppiset kuningattaret ovat osoittaneet rautaista omaa ammattitaitoa ja itsenäisyyttä (näin voi sanoa ehdottomasti myös Victoriasta, vaikka hän onkin syntynyt eikä naitu kuninkaalliseksi). 

Embed from Getty Images

 

Kate on ollut seitsemän vuotta ammattikuninkaallinen, mutta mitä olemme oikein ikinä kuulleet hänen sanovan tai visioivan? Hän on antanut haastattelun kihlajaissohvalla ja dokumentteihin, pitää paperista puheita ja on kertonut videolla Harryn ja Williamin kanssa Heads together -mielenterveyskampanjaan liittyen omista haastavista kokemuksistaan, esimerkiksi kun George oli muutaman viikon ikäinen ja pari sopeutui vauvaperheen elämään. Tiedämme, että hän työskentelee erityisesti lasten fyysisen ja psyykkisen terveyden parantamiseksi, edistää mielellään taiteeseen liittyviä asioita ja kannustaa liikuntaan. Mutta, jos oikein yksinkertaistetaan, siinä kaikki. Hän hoitaa tyylikkäästi omat edustustehtävänsä (joita on myös määrällisesti joidenkin tahojen mukaan liian vähän), mutta silti itse kaipaan jotenkin edelleen vastausta siihen simppeliin kysymykseen, että kuka Kate Middleton, Englannin tuleva kuningatar Catherine, oikein on.

Kritisoin jo ihan itse itseäni siitä, että kirjoitan näin. En ole tehnyt tätä postausta varten mitään perusteellista taustatyötä, vaan kirjoitan sen pohjalta, mitä olen vuosia ajatellut ja viikoittaisesta seuraamisesta saanut irti. Käsitän, että hänen persoonastaan, osaamisestaan ja ideoistaan on mahdotonta saada totuudellista kuvaa edes englantilaisjulkaisuista, sillä Englannin hovi on esimerkiksi Ruotsia sulkeutuneempi. Voin vain arvailla, kuinka paljon Katen tekemisiin tai tekemättä jättämisiin vaikuttaa se, että William on tuleva kuningas. Heidän on oltava moderneja ja aikaisempia sukupolvia maanläheisempiä – mitä he ovatkin – mutta samaan aikaan hyvin perinteisiä ja varovaisia, jotta monarkian historiallinen ja salaperäinen tenho säilyy. Ajattelen myös, ettei siinäkään, että nainen olisi elämässä halukas keskittymään ennen kaikkea vaimon ja äidin rooliin, ole mitään pahaa, vaikka tämä aika tietysti lähtökohtaisesti rakastaa Katen kälyn Meghanin kaltaisia, vahvaa omaa uraa rakentaneita naisia.

Embed from Getty Images

 

Ehkä minun Kateen liittyvissä ”ongelmissa” ei niinkään olekaan kyse siitä, että hän olisi vääränlainen, vaan että emme ylipäänsä tiedä, mitä hän todella ajattelee. Voi kuulostaa yhdentekevältä, mutta kun kyse on kansan rahoittamasta järjestelmästä, on aika helkkarin olennaista tietää, ketä niillä rahoilla elätetään, saati kenestä on tulossa maansa kasvot. Hovilla toki on tähänkin varmasti strategia valmiina. Kuningatar Elisabetin, 92, ikääntyessä huomio kiinnittyy jo tänä syksynä yhä enemmän 70 vuotta täyttävään Charlesiin, jonka elämää avataan dokumenteissa ja erikoishaastatteluissa. William ja Kate saavat elää vahdattuinaa, mutta silti monin tavoin tuntemattomina, koska heidän aikansa ei ole vielä.

Joku päivä William joko nousee valtaistuimelle tai monarkia lakkautetaan. Molemmissa tapauksissa käydään kiivasta, nykyistä avoimempaa ja kriittisempää keskustelua myös siitä, kuka hänen puolisonsa on, mitä hän on saanut kuninkaallisena aikaan ja mikä hänen merkityksensä Iso-Britannialle tulevaisuudessa on.  

Embed from Getty Images

 

Lopuksi kiinnostuneille pari vanhaa linkkiä. Alla Williamin ja Katen kihlajaishaastattelu sekä heidän ja Harryn keskustelu mielenterveydestä. Molemmissa on Katelta totuttua enemmän puhetta, heh.

 

 

 

 

 

P.s. Katen ja Williamin asumisjärjestelyistä voit lukea tästä ja heidän kohtaamastaan massiivisesta mediaseurannasta tästä. Katen kälyn Meghanin hyvin erilaisesta taustasta voit lukea tästä. 

P.p.s. Kruunun vartija -blogin voit tilata suoraan sähköpostiin kotisivuilta. Tule seuraamaan myös somessa! Kruunun vartija on Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s