Michelle Obaman muistelmat ovat yllättävä kurkistus myös kuninkaallisten maailmaan – ”Minun pehmeä valoni loisti kauas”

Kun kuninkaalliset eivät itse kirjoita muistelmia, Obaman kirja on yksi keino kurkistaa maailman suojatuimpien ihmisten elämään.

Ei kommentteja

Nyt tehdään tässä blogissa melkein pieni syrjähyppy, mutta ei sitten kuitenkaan. Riensin heti kauppaan ostamaan Yhdysvaltojen entisen presidentin Barack Obaman puolison Michelle Obaman muistelmat. Nopeasti tajusin, että tästä on kirjoitettava blogiin, vaikkei Michelle kuninkaallinen olekaan. Kirja Becoming, suomeksi Minun tarinani (Otava), käsittelee nimittäin hurjan määrän samoja teemoja, joista olen kiinnostunut kuninkaallisissa. Michellen kirja tuntuu lähes kurkistukselta myös eturivin kruunupäiden elämään, sillä kun he itse eivät tee muistelmia, emme oikeastaan pääse tämän lähemmäksi esimerkiksi sitä, millaista on elää niin suojeltua ja aikataulutettua elämää.

 

Obaman muistelmissa on huikaisevan paljon kiinnostavia yksityiskohtia ja ajatuksia. Hän kertoo esimerkiksi, miten vaikeaa oli vähitellen tottua siihen ajatukseen, että hänen miehensä työ määrittelisi paitsi koko perheen elämää, myös muiden silmissä hänet, akateemisen, omaa uraa tehneen aikuisen naisen. Tuli heti mieleeni, miten tähän samaan asiaan ovat joutuneet rakkauden takia sopeutumaan myös esimerkiksi Hollannin argentiinalaissyntyinen kuningatar Maxima, Tanskan kruununprinsessa Mary ja tuoreimpana Sussexin herttuatar Meghan. Ei pidä unohtaa myöskään Ruotsin prinssi Danielia, joka rakensi tyhjästä miljoonien arvoisen, menestyneen liikuntayrityksen, mutta luopui siitä tukeakseen loppuelämäänsä puolisoaan, kruununprinsessa Victoriaa.

Embed from Getty Images

 

Michelle Obama kertoo, miten vähitellen puolison presidentinvaalikampanjan aikana he menettivät suoran kosketuksen arkeen ja tärkeimpäänsä, aikaan. Yhtäkkiä alkoi elämä, missä hänellä ei ikinä tarvinnut olla taskussa avaimia tai rahaa, missä muut ihmiset ostivat kaikki hänen tarvitsemansa asiat kaupasta ja missä salaisen palvelun agentit seurasivat häntä kaikkialle. Valkoisessa talossa asuessaan perhe ei esimerkiksi voinut kahdeksaan vuoteen poistua yläkerran yksityistiloistaan alakerran keittiöön tai pihamaalle ilman, että siitä piti joka kerta ilmoittaa oven vieressä seisovalle turvamiehelle. Miehensä presidenttivuosien aikana Michelle onnistui muutaman kerran lähtemään matalalla profiililla parin turvamiehen kanssa kuntoilemaan tai ostoksille, ja sai sellaisesta nautintoa kuukausiksi. Sekä hänen että hänen miehensä kalentereista määräsi heidän henkilökuntansa. Ei tarvitse olla ruudinkeksijä ymmärtääkseen, että samanlaisessa suojatussa kuplassa elävät kaikki valtionsa suojelluimmat ihmiset, esimerkiksi Englannin kuningatar Elisabet.

Embed from Getty Images

 

Michelle Obama kertoo kirjassaan myös siitä, miten hänen sydäntään särki lasten kohtalo. Kirjassa on kuvakin siitä, kuinka seitsemänvuotias Sasha lähtee Washingtonissa ensimmäistä kertaa kouluun autosaattueessa ja katsoo vakavana panssaroidun lasin läpi. Sasha tai Malia eivät saaneet isänsä presidenttikautena olla prom-tanssiaisiltaa lukuun ottamatta muissa kuin salaisen palvelun kulkuneuvoissa. Heitä kuvattiin kaduilla ja tuntemattomat ihmiset puhuttelivat heitä. Eräs nainen esimerkiksi kysyi Malialta tämän pelatessa koulunsa joukkueen kanssa tennistä avoimella kentällä, että etkö sinä pelkää.

”Jos kysytte, pohdinko minä kuolemaani päivittäin, niin vastaus on, että en”, teinityttö vastasi.

Obamat yrittivät kuitenkin pitää lastensa elämän niin normaalina kuin mahdollista. He kielsivät lasten haastattelut ja muut kuin virallisissa tilaisuuksissa otetut valokuvat, pitivät kiinni perhepäivällisistä ja kutsuivat kavereita leikkimään Valkoiseen taloon. Silloinkin vanhemmilta tosin piti kysyä sosiaaliturvatunnus. Jos lapset kutsuttiin kylään kaverille, salainen palvelu kävi tekemässä turvallisuuskartoituksen etukäteen.

Embed from Getty Images

 

En voi olla ajattelematta etenkin maailman seuratuinta kuninkaallista perhettä, Englannin Windsoreita, ja sitä, missä paineessa tuleva kuningas William ja Kate kasvattavat kolmea alle kouluikäistä lastaan. Toisin kuin poliittiseen virkaan valitulla, heidän vastuunsa kestää eliniän, eikä ole olemassa päivämäärää, jolloin lapset voisivat palata tavallisempaan elämään. Sekä he itse että heidän lapsensa elävät yltäkylläistä elämää, mutta ovat aina vaarassa.

Mielenkiintoista ja tärkeää niin meille tällaisista asioista kiinnostuneille kuin näille ihmisille itselleen on kuitenkin myös se, mitä Michelle Obama kertoo ensimmäisen naisen vallasta. Monin tavoin on kyse samasta asiasta kuin monarkiassa hallitsijan puolisolla. Rooli ja sen valta on häilyvä ja epämääräinen, mutta sitä on. Ja sitä valtaa Obama oppi käyttämään.

”Harkiten käytettynä minun pehmeä valoni loisti kauas.”, Michelle Obama kirjoittaa.

Hän tuskaili aluksi sen kanssa, että julkisuuden huomio osui vain juristinaisen vaatteisiin ja tyyliin (aivan kuin kuninkaallisilla naisilla!), mutta ymmärsi hiljalleen, että samalla hän pystyi kohdentamaan huomiota myös siihen, kuka ja mitä oli hänen vieressään. Aivan samalla tavalla kuin kuningattaret, prinsessat ja herttuattaret, Obama on suunnitelmallisesti ja voimakkaasti arvioinut tarkkaan, minkälaisia asioita hän haluaa ajaa, ketä tavata ja miten, ja minkälaisia kampanjoita perustaa. Hän sai paljon aikaan esimerkiksi lasten ravitsemuksen ja sotilaiden perheiden hyvinvoinnin saralla.

Embed from Getty Images

 

Suosittelen teille Kruunun vartijan lukijoille lämpimästi Obaman muistelmia. Jos kuninkaalliset kiinnostavat, kiinnostaa tämäkin. Samalla saa valtavasti tietoa Yhdysvaltojen ja sen kansalaisten ristiriitaisesta identiteetistä.

Ja on kirjassa muutama sivu ihan oikeistakin kuninkaallisista. En nyt spoilaa näitä kohtia, mutta kerrottakoon, että kuningatar Elisabet vaikuttaa olevan yksityisesti hyvin lämmin ja järkevä. Sitä täytyy kyllä kuninkaallisbloggaajan roolista tietysti paheksua, ettei Obaman muistelmiin mahtunut mitään Williamista ja Catherinesta ja siitä, kuinka he saivat tavata prinssi Georgen kylpytakkisillaan ennen nukkumaanmenoa! Nämä kuvat ovat ikonisia.

Embed from Getty Images

 

Embed from Getty Images

 

P.s. Olen kirjoittanut aiemmin enemmän siitä, miten vaikeaa puolison on ollut sopeutua (tulevan) hallitsijan rinnalle ja miten media on häirinnyt kuninkaallisia lapsia

P.p.s. Tilaa blogi suoraan sähköpostiisi. Lähes päivittäin kuulet kuninkaallisista Kruunun vartijan Facebook-sivulla!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s