Kaarle Kustaa, oot ok, mutta tässä 8 syytä, miksi kruunu pitäisi jo kohta antaa Victorialle

Kaarle Kustaa, vappuaattona 72, on Ruotsissa pisimpään vallassa ollut hallitsija. Monet faktat puoltavat vallanvaihtoa Ruotsissa ennen kuninkaan kuolemaa. Yksi asia on kuitenkin Kaarle Kustaan luopumista vastaan, eikä millään taida olla yhtä paljon merkitystä kuin sillä.

Ei kommentteja

(Pääkuva: Thron Ullberg, Ruotsin kuningashuone)

Tiedättehän Kaarle Kustaan, naapurimaamme Ruotsin kuninkaan? Hän on vähän kuin sellainen tuttu ja mukava sukulaissetä, joka ei kuitenkaan herätä sen suurempia tuntemuksia.

Nyt (torstaista 26.4.2018 alkaen) Kaarle Kustaa on pisimpään Ruotsissa vallassa ollut hallitsija. Vappuaattona hän täyttää 72 vuotta. Näin naapurista katsottuna Kaarle Kustaa on ihan mukiinmenevä kruunupää, mutta tässä nyt silti kahdeksan syytä, miksi hän ei saisi jököttää valtaistuimella liian pitkään (tämä laini varastettu kirjasta Monarkian muruset, niin nerokas se oli!).

Kruununprinsessa Victoria on suosituin kuninkaallinen. En tiedä pistääkö tämä nyt isän sydäntä, mutta niin se on. Kyselystä toiseen Victoria on Ruotsin kuningashuoneen suosituin jäsen. Kuusi kymmenestä ruotsalaisesta ajattelee, että juuri hän on kuningasperheestä paras edustamaan Ruotsia. Eri kyselyissä suurin tai suuri osa ruotsalaisista on toivonut Kaarle Kustaan luopuvan kruunusta tyttärensä hyväksi. Eikö valtaan siis pitäisi jo saada Victoria?

Monarkia tarvitsee suuria tapahtumia. 2000-luvulla Euroopan monarkioissa on saatu nauttia iloisista ja suurista kuninkaallisista tapahtumista, kun yksi sukupolvi prinssejä ja prinsessoja on mennyt naimisiin ja saanut lapsia. Edessä on vääjäämättä suvantovaihe. Esimerkiksi Ruotsissa kaikki kuningasperheen lapset ovat löytäneet puolison ja heille tuskin enää syntyy kovin montaa vauvaa, jos ainuttakaan (Kruunun vartija ennustaa Carl Philipille ja toivoo Victorialle kolmatta!). Monarkian kannatukselle sellainen ei ole hyväksi. Monarkia tarvitsee näkyvyyttä, mielellään sellaista, mikä ei lietso puheita sen järjettömyydestä. Ruotsissa kruunun ja sen kautta median huomion lopullinen siirtyminen vetovoimaiseen Victoriaan ja hänen perheeseensä todennäköisesti auttaisi koko monarkiaa jatkumaan hieman pidempään. (Alla Kaarle Kustaa ja Victoria prinssi Oscarin ristiäisissä kaksi vuotta sitten. Kuva: Claudio Bresciani/TT, Ruotsin kuningashuone)

oscarvictoriakaarlekustaa.jpg

Kaarle Kustaa on kertonut luopuvansa vasta kuolemassa, mutta ei perinteisiin tarvitse aina juuttua! Muissakin Euroopan monarkioissa valta on vaihtunut 2010-luvulla eri tavalla. Espanjan kuningas Juan Carlos, 80, luovutti kruunun pojalleen, Asturian ruhtinas Felipelle vuonna 2014 Felipen ollessa 46-vuotias. Hollannissa kuningatar Beatrix, 80, oli tehnyt saman vuotta aiemmin. Hallitsijana on nyt hänen poikansa, kuningas Willem-Alexander, joka oli kruunun saatuaan niin ikään 46-vuotias.

Jos Victoria, heinäkuussa 41, ei pääse valtaan tarpeeksi aikaisin, hänestä ehtii tulla vanha ja väsynyt. Näin ennakoi Helsingin Sanomien haastattelussa pitkän linjan hoviasiantuntija Barbro Hultman joulukuussa 2016. Tätä, jos mitä, ei kansa halua! Victorian suosionhan katsotaan perustuvan juuri siihen, että hän on paitsi aito ja osaava, myös niin iloinen, energinen ja ystävällinen.

Ruotsin monarkia ei ehkä enää kestä skandaaleita. Muistattehan minkälainen älämölö nousi vuonna 2010, kun Kaarle Kustaan epävirallisessa elämäkerrassa Den motvillige monarken (Vastahakoinen kuningas) nostettiin esiin hänen juhlimisensa ja sivusuhteensa 1990-luvulta? Vuosien varrella on ollut muutenkin pientä epäilyä siitä, mitä Kaarle Kustaan suusta saattaa päästä. Victorian kaapissa ei ole luurankoja, eikä hänen sanojaan tarvitse jännittää.

Victoria on muutenkin valmis. Häntä on kasvatettu ja koulutettu Ruotsin hallitsijaksi koko hänen elämänsä. Nelikymppisenä hän on saanut nuoruuden ja perheen, ja on valmiimpi ja vahvempi kuningattareksi kuin koskaan. Kaarle Kustaa todennäköisesti on vain onnellinen ja helpottunut siitä, miten suosittu ja taitava hänen tyttärensä on. Kaarle Kustaa voisi siis vetäytyä eläkkeelle hyvillä mielin, sillä hän on täyttänyt velvollisuutensa kuninkaana myös monarkian jatkuvuuden saralla. (Tulevaisuutta turvaamassa on paitsi Victoria, myös äitinsä ulospäinsuuntautuneisuuden perinyt Estelle. Kuva: Ruotsin kuningashuone)

kolmikkopapukaija.jpg

Vuonna 2020 olisi historiallisesti hohdokas vuosi suorittaa vallanvaihto nuorelle kuningattarelle. Silloin tulee kuluneeksi 300 vuotta siitä, kun Ruotsin edellisen vallassa olleen kuningattaren Ulriika Eleonooran valtakausi päättyi. Victoriasta on tuleva maan neljäs naispuolinen hallitsija.

Jos ei muuta, niin eikö Kaarle Kustaan puoliso, kuningatar Silvia, 74, ansaitsisi jo päästä eläkkeelle? Silvialla on seitsemän alle kouluikäistä lastenlasta, joita hän on kuvaillut elämän jälkiruuaksi. Haastatteluissa hän on tuonut esiin sen, kuinka hänellä ei käytännössä ole kovin paljon aikaa hoitaa heitä. Kuningasparina toimiminen tarkoittaa sekä pitkiä ulkomaanmatkoja, kotimaan edustustehtäviä että päivittäisiä toimistotöitä. Silvia on aina vaikuttanut nöyrältä, kuuliaiselta ja ahkeralta Ruotsin edustajalta, joka ymmärtää, että kyseessä on elämänmittainen tehtävä. Silti, ainakin Kruunun vartija soisi hänelle terveitä eläkepäiviä!

Embed from Getty Images

 

Yksi mutta meillä on. Ja se on ehkä suurempi syy Kaarle Kustaan takertumiseen kruunuun kuin mikään perinne (hallitsijasuku Bernadottesta kukaan kuningas ei ole luopunut kruunusta kuin vasta kuolemassa). Victoria on pienten lasten äiti. Kruununprinsessana Victoria ja hänen puolisonsa prinssi Daniel työskentelevät kuningasparin rinnalla tiiviissä tahdissa ja suuressa valokeilassa, mutta vastuuta on kuitenkin vähemmän ja aikaa enemmän kuin, jos Victoria itse olisi valtionpäämies. Nyt hänellä on enemmän vapautta olla äiti Estellelle, 6, ja Oscarille, 2. Kaarle Kustaa ja Silvia ovat myös itse tuoneet esiin sen, että he haluavat antaa Victorialle aikaa perhe-elämään.

Emme tiedä vaikka Victoria ja Daniel haluaisivat vielä yhden lapsen. Kun kyseessä on kruununperijä, sellainenkin on julkisen spekuloinnin paikka. Sillä, jos millä, on vaikutusta siihen, luopuuko Kaarle Kustaa kruunusta ennen kuolemaa ja jos, niin milloin.

(Alla kuva Kaarle Kustaasta, joka tervehtii kansaa ensimmäistä kertaa kuninkaana 15.9.1973. Kuva: Ruotsin kuningashuone)

kuningasastujaiset.jpg

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s