Harryn ja Meghanin juhlat saattoivat olla suomalaisille jopa viimeiset isot kuninkaalliset häät – tässä syy miksi!

2000-luku on ollut Euroopan merkittävimpien tai suomalaisille kiinnostavimpien monarkioiden ytimissä häiden ja vauvojen aikaa. Nyt se on ohi.

3 kommenttia

(Pääkuva Ruotsin prinssiparista, Mattias Edwall/Ruotsin kuningashuone)

Nautitko Englannin prinssi Harryn ja amerikkalaisen Meghan Marklen häiden katsomisesta lauantaina? Jos, niin toivottavasti otit kaiken irti! On nimittäin niin, että Euroopan isot kuninkaalliset häät olivat nyt sitten tässä tooodella pitkäksi aikaa. Ja koska seuraaviin menee niin kauan, voi olla, että koko monarkiasta on ehditty luopua siihen mennessä. Tässäpä katsaus  Suomessa 2000-luvulla katsottuihin kuninkaallisiin häihin ja syy siihen, miksi seuraavia saadaan odottaa.

Norja

Norjan kruununprinssi Haakon nai Mette-Maritin todella romanttisissa, kauniissa häissä Oslossa kesällä 2001.

Embed from Getty Images

 

Mieleenpainuvaa oli se, että ennen häitä niin hovin kuin kansan oli hyväksyttävä se, että morsian oli yksinhuoltajaäiti ja kokeillut nuoruudessaan huumeita. Parilla on kaksi yhteistä lasta Ingrid (s. 2004) ja Sverre Magnus (s. 2005). Kun Haakonin sisko Märtha Louisekin on jo ehtinyt mennä naimisiin – ja erota – , ja hänen lapsensa ovat niin ikään nuoria, Norjan kuningasperheessä ei juhlita häitä jopa pariinkymmeneen vuoteen.

Espanja

Espanjan kuningas Felipe nai palkitun journalistin Letizia Rocasolanon mahtipontisissa häissä keväällä 2004 ollessaan vielä kruununperijä.

Embed from Getty Images

 

Parilla on kaksi tytärtä Leonor (s. 2005) ja Sofia (s. 2007). Felipellä on kaksi isosiskoa, mutta kaikissa monarkioissa isoin merkitys on hallitsijan omalla perheellä ja lähellä kruunua olevilla. Menee kauan ennen kuin Leonor ja Sofia menevät naimisiin.

Tanska

Toukokuussa 2004 vietettiin toisenkin kruununperijän häitä. Tanskan Frederik vei vihille australialaisen Maryn (olethan lukenut heidän satumaisen rakkaustarinansa?).

Embed from Getty Images

 

Parilla on neljä lasta, joista vanhin Christian on syntynyt vuonna 2005. Kun Frederikin pikkuveli Joachimkin on mennyt naimisiin (kahdesti, vain ensimmäiset televisioitiin Suomeen, heh!), niin häitä ei ole tulossa pitkään aikaan.

Ruotsi

Rakkaassa Ruotsissamme 2010-luku on ollut häiden ja vauvojen aikaa, mutta nyt ne ovat ohi. Kruununprinsessa Victoria sai Danielinsa 2010 (vieläkin itkettää!),

Embed from Getty Images

 

prinsessa Madeleine Chrisinsä 2013 (vieläkään en aina tiedä, mitä mieltä olla Chrisistä!)

Embed from Getty Images

 

ja prinssi Carl Philip Sofiansa 2015 (vieläkin sitä mieltä, että nämä olivat kuninkaallisten häiden musta hevonen!).

Embed from Getty Images

 

Heille kaikille on siunaantunut lapsia, joista vanhin on äitinsä jälkeen kruunun perivä Estelle (s. 2012). Hänen häistään varmasti tulee aikanaan aivan ihanat, mutta siihen jos mihin on aikaa.

Monaco

Monacossa odotettiin kruununperijän, nykyisen ruhtinas Albertin avioitumista ja perheellistymistä piiitkään ja vuonna 2011 hän nai eteläafrikkalaisen entisen olympiauimari Charlenen (nämä häät olivat muuten todella erikoiset! Ennen häitä oli huhuja morsiamen pakoyrityksestä ja vihkiseremonian aikana sulhanen iski koko ajan silmää!).

Embed from Getty Images

 

Kaksoset Jacques ja Gabriella syntyivät 2014 ja jos he tulevat isäänsä, häitä juhlitaan noin 50 vuoden päästä. Albertillahan toki on myös aviottomia lapsia, mutta heidän häänsä eivät tietenkään ole Tapahtuma isolla teellä. Albertin sisarten Stephanien ja Carolinen lapset ovat sopivassa iässä, mutta hekin ovat jo Monacon kuningashuoneen ulkoreunalla. (Tämän rikkaan, kauniin ja traagisen suvun nuoren polven häistä ja vauvoista on kyllä kiva lukea edes naistenlehdistä!)

Englanti

Englannissa kruununperijä Charlesin vanhin poika, isänsä jälkeen kruunun perivä William nai nuoruudenrakkautensa Kate Middletonin 2011.

Embed from Getty Images

 

Jos monarkia säilyy, heidän lastensa häät ovat aikanaan taas iso tapahtuma, mutta Georgen (s. 2013), Charlotten (s. 2015) ja Louisin (s. 2018) syntymävuosilla tässä voi tovi mennä. Williamilla ja Harrylla on naimaiässä olevia serkkuja, kuten ensi syksynä avioituva prinsessa Eugenie, mutta koska he ovat jo kaukana kruunusta, Englanninkin hovin isoiksi häiksi todella pitkäksi aikaa jäivät Harryn ja Meghanin.

Embed from Getty Images

 

Euroopassa on toki vielä Belgian, Hollannin, Luxemburgin ja Liechtensteinin monarkiat, mutta niitä ei seurata Suomessa yhtä paljon, eikä esimerkiksi näistä ehkä meille kiinnostavimmassa Hollannin kuningasperheessä ole sielläkään tapahtumassa yhtään mitään. Kuningas Willem-Alexander nai argentiinalaisen Maximan 2002.

Embed from Getty Images

 

Heillä on kolme tytärtä, joista vanhin, kruununprinsessa Catharina-Amalia on syntynyt vuonna 2003.

Eli, Euroopan merkittävimpien tai suomalaisille kiinnostavimpien kuningasperheiden ytimissä ei juhlita häitä nyt jopa 15-20 vuoteen. Ja kun puhutaan sellaisesta historiallisesta, vanhoillisesta järjestelmästä kuin monarkia, kuka tietää, vaikka siitä on siihen mennessä ehditty luopua.

Kuninkaallisia seuraaville häiden puuttuminen on tylsää, mutta tilanteessa on myös monarkian itsensä kannalta ihan oikea ongelma. Monarkia tarvitsee näkyvyyttä ja parasta näkyvyyttä on häiden kaltainen näyttävä, iloinen tapahtuma. Kun häät on juhlittu ja uudet prinssit ja prinsessat syntyneet, kuningasperheessä alkaa helposti pitkä, perhejuhlien puolesta näkymättömämpi vaihe. Se jättää kansalle ja medialle tilaa kysyä, tarvitsemmeko tätä järjestelmää enää. Aika on otollinen myös keskustelulle, kuinka moni uusista prinsseistä ja prinsessoista saa edustaa valtiota ja saada siltä rahaa. Tästä blogissa tarkemmin toiste. Nyt otetaan näiden viimeisten häiden rippeistä kaikki irti!

Embed from Getty Images

 

p.s. Jos olet kiinnostunut kuninkaallisiin liittyvistä viihteellisistä ja vakavista asioista, tilaa blogi sähköpostiisi! Somekanavat Facebook, Instagram ja Twitter ovat keskenään erilaisia ja päivittyvät itse blogia useammin. Tule seuraamaan!

3 comments on “Harryn ja Meghanin juhlat saattoivat olla suomalaisille jopa viimeiset isot kuninkaalliset häät – tässä syy miksi!”

  1. Viimeinen pätkä herätti ajattelemaan asiaa, jota en ole ennen tajunnut. Olet nimittäin täysin oikeassa, että monarkia tarvitsee näitä iloisia juhlia ja niiden puute tulee olemaan ongelma. Mutta toisaalta tuli mieleen lisäksi se paljon puhuttu hautajaisputki, joka väkisin on jossain vaiheessa tulollaan. Kuinka paljon siitä voi olla jopa aktiivista haittaa? Jos kaikki uutiset kuninkaallisiin liittyen ovat surullisia, tahraako se järjestelmän maineen latistaessaan mielialoja. Toki se on vain elämää ja luonnollista, mutta näissä asioissa pelataan aivan uskomattoman paljon mielikuvilla ja fiiliksillä.

    Liked by 1 henkilö

    1. Aivan totta! Hautajaisten aika alkaa vääjäämättä, mutta toisaalta vallan vaihtuminen voi myös olla jopa monarkiaa vahvistava tai ylläpitävä tapahtuma, esimerkiksi Pohjoismaissa. Briteissä ehkä ei 😏🤔🙄 Joka tapauksessa, jos monarkia on, toivon myös kruunajaisista sitten näyttäviä tapahtumia! Täytyy pohtia tätä kaikkea vielä lisää!

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s