Ystävänpäivänä on uskottava rakkauteen – Kuninkaallisten kohdalla yksi hetki on ylitse muiden

Rakkaustarinoiden seuraaminen ja niihin uskominen on tässä touhussa keskeistä, etenkin tällaisena päivänä. Kolme suosikkihetkeäni kuninkaallisesta rakkaudesta, olkaa hyvä!

Ei kommentteja

(Pääkuvassa Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja hänen puolisonsa Daniel edustustehtävissä syyskuussa 2017. Kuvan on ottanut Ruotsin kuningashuoneelle Raphael Stecksèn.)

Näin ystävien ja rakastavaisten päivänä on tietysti syytä puhua hieman rakkaudesta myös täällä. Väitän heti alkuun seuraavaa: Se, joka seuraa tiiviisti kuninkaallisia, mutta sanoo, ettei rakkaudella ole mitään merkitystä, valehtelee. Totta helkkarissa tämän touhun suurimpia kohokohtia on omien suosikkiparien rakkaustarinat ja suuret hetket.

Kerron seuraavaksi kolme tapausta, joissa olen ollut kotisohvalla aaah-tunnelmissa. Sattumalta kaikki ovat kesältä 2010. Omat suosikkiparini ovat Ruotsin Victoria ja Daniel sekä Tanskan Frederik ja Mary, joiden molempien tarinoissa on ollut vaikka mitä ihanaa. Tähän halusin kuitenkin valita heiltä vain yhdet hetket.

Aloitetaan kaikkien aikojen (1980-luvulla syntyneenä on hyvä ottaa heti spektaakkelimainen perspektiivi) parhaimmasta hetkestä, joka on tietysti prinssi Danielin puhe Victorialle pariskunnan hääpäivällisillä 19.6.2010 Ruotsin kuninkaanlinnassa.

Jos joku nyt väittää, ettei tämä ole The Hetki, niin sori, olette väärässä. Katsokaa nyt itse:

Jos linkki ei näy, voit katsoa puheen Youtubesta. Otteita puheesta suomeksi ja sen onnistumisen syistä voi lukea esimerkiksi täältä.

Danielin puhe kosketti ihmisiä, koska se oli puheena hyvä ja niin romanttinen. Kyse oli kuitenkin myös siitä, että koulutuksen puutteesta, kielitaidottomuudesta ja yleisestä epäsopivuudesta syytetty Daniel osoitti kerralla, että hänestä on tulevan kuningattaren puolisoksi. (Jälkikäteen ajateltuna tuntuu muuten hullulta, minkälaisessa vastatuulessa julkisuudessa nykyään arvostettu ja pidetty Daniel heidän parisuhteensa aluksi oli!)

Omassa kaveripiirissäni Danielin puhetta vetistelivät myös sellaiset ihmiset, jotka eivät tavallisesti seuraa kuninkaallisia. 

Toinen suosikkihetkeni on täysin erilainen ja myös eri vaiheesta parisuhdetta. Toukokuussa 2014 Tanskan kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary julkaisivat kuvia 10-vuotishääpäivänsä kunniaksi.

En saanut Tanskan hovilta lupaa julkaista suosikkikuvaani, mutta voit katsoa kaikki parin hääpäivän kunniaksi julkaisemat julkiset ja yksityiset kuvat tästä

Suosikkini on kuvista kuudes, kesällä 2010 Tanskan kuningasperheen kesäpaikassa otettu kuva. Se on harvinainen kurkistus parin yksityiseen arkeen. Esikoinen Christian, tuolloin vajaa 5, ja Isabella, reilu 3, ovat pukeutuneet ja elehtivät kuin ketkä tahansa samanikäiset lapset. Kuva on aito ja siinä on hellyyttä, ja se on saatettu valita mukaan sellaisestakin syystä, jonka vain harva tajuaa.

Tammikuussa 2011 Mary synnytti kaksoset, Vincentin ja Josephinen. Kun tämä kuva otettiin, kättään vaimonsa vatsalla pitävä Frederik ja Mary ovat jo tienneet odottavansa. Julkisuuteen Maryn viimeisestä raskaudesta kerrottiin myöhemmin, elokuussa 2010.

(Allaolevassa kuvassa Frederik ja Mary virallisella vierailulla Saksassa toukokuussa 2015.)

Embed from Getty Images

En oikein tiennyt, mitä valita kolmanneksi. Kihlajaiset ja häät ovat aina ihania (paitsi yhdet – niistä myöhemmin!), mutta hääpostauksia on etenkin tänä keväänä syytä tehdä erikseen. Muistelen, että Norjan kruununperijä Haakon kertoi olevansa valmis luopumaan kruunusta Mette-Maritin (yksinhuoltaja, huumekokeiluja) tähden, mikä tietysti on melkoisen elokuvamaista, mutta en enää löydä sitä haastattelua.

Niinpä otin jotain täysin erilaista, tämän:

Jos video ei näkynyt, voit katsoa sen tästä.

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa muisti vaimoaan kuningatar Silviaa kauniilla sanoilla ja ruusulla aloittaessaan puhettaan morsiusparille Victorian ja Danielin häissä.

Puhe oli yllätys. On harvinaista, että kuninkaalliset, etenkään vanhemmat sukupolvet, kommentoivat suhdettaan tai toisiaan puolisoina julkisesti.

Kaarle Kustaa kiitti rakastettua puolisoaan lämpimästi tuesta ja rakkaudesta, ja sanoi, että Silvian hellyyden ansiosta tulevaisuus näyttäytyy toiveikkaana. (Viimeisestä sanasta en saa selvää, joku paremmin ruotsia ymmärtävä auttakoon!)

Puheen voi kuulla ainakin kahdella tavalla. On ihanaa ja ihailtavaa ajatella, että jotkut parit selviävät kaikesta, mitä elämä tuo eteen, yhdessä, ja haluavat aidosti kiittää toisiaan. Ja että toisen olemassaolo tuo luottamusta vanhuutta kohtaan.

Toisaalta, kuninkaan puheeseen tuo oman sävynsä se, että hänellä on kerrottu olleen useita avioliiton ulkopuolisia suhteita. Viimeisin suuri kohu syntyi näiden häiden jälkeen marraskuussa 2010, kun Ruotsissa julkaistiin kirja Den motvillige monarken (Vastentahtoinen monarkki). Kirjasta nousi kohu muun muassa sen uskottomuusväitteiden vuoksi ja tietojen sanottiin satuttaneen pahasti Silviaa.

Niin Kaarle Kustaan kuin Englannin kuningatar Elisabetin puolison Philipin väitettyä uskottomuutta ja sen laajempaa merkitystä monarkiassa täytyy käsitellä eri postauksessa. Näin ystävänpäivänä on uskottava rakkauteen – ja tarinoihin siitä.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s