Victoria ja Daniel ovat rakastaneet toisiaan julkisuudessa vuosikymmenen – ja niin mekin heitä

Haluamme uskoa rakkauteen, kirjoittaa Kruunun vartija.

Ei kommentteja

Pääkuva: Alexis Daflos/Ruotsin kuningashuone

Olen pitänyt Kruunun vartija -blogia ja sen somekanavia nyt vuoden. Sinä aikana olen tehnyt yhden jos toisenkin havainnon siitä, ketkä kuninkaalliset ja minkälaiset asiat suomalaisia monarkioissa kiinnostavat. Jollain tapaa koskettavinta ja mielenkiintoisinta on ollut se, mikä on yllättänyt kaikkein vähiten rakkautemme Ruotsin kruununprinsessa Victoriaa kohtaan. Joka kerta, kun julkaisen Kruunun vartijan Facebookissa jotain Victoriasta, postaus saa jopa yli 100 tykkäystä. Kun tänään, Victorian ja Danielin 10-vuotiskihlajaispäivänä, julkaisin parista hovin antaman uuden kuvan, se on kerännyt 7 tunnissa 128 tykkäystä. Se on hirveästi, etenkin, kun Kruunun vartija ei varsinaisesti ole mikään Suomen ykkösmedia (mutta havainnot Victorian vetovoimasta ovat samat vähän isommissakin puljuissa, sillä Ilta-Sanomat teki parin 10-vuotispäivästä viikonvaihteen lehden kansijutun – sille paikalle ei ihan ketä tahansa laiteta.). Tässä vielä tuo kuva, jos joltain on jäänyt näkemättä! Sen on kuvannut kuningashuoneelle Linda Broström.

Kronprinsessan_PrinsDaniel_FotoLindaBroströmKunglHovstaterna.jpg

 

Kruununprinsessaparilla on muutenkin juhlan aika. Esikoinen Estelle täytti juuri 7 ja pikkuveli Oscarin 3-vuotissyntymäpäivä on viikon päästä. Tiedän, että monen sydämessä läikähtää silloinkin, kun näemme Victorian lapsista uudet kuvat. Miksi rakastamme näitä henkilöitä, paria ja perhettä niin paljon?

Kuten olen sanonut aiemminkin, kuninkaalliset ovat samaan aikaan kuin historiallinen ja viihteellinen tosi-tv-sarja ja jatkokertomus. Taidamme olla koukussa kuulemaan, mitä Victorialle kuuluu. Minun sukupolveni on kasvanut, valmistunut, seurustellut, mennyt naimisiin ja saanut lapsia hänen kanssaan samaan aikaan. Hän on etäinen, ylhäinen ja tulevana kuningattarena melko lähellä satuolentoa, mutta kuitenkin jotenkin läpeensä tuttu vuosikymmenien ajalta.

Kuninkaallisuus, edes pohjoismainen sellainen, ei tietenkään yksin riitä. Victoria on äärimmäisen suosittu paitsi Ruotsissa, myös lähimaissa siksi, että hän vaikuttaa aidosti aidolta, lämpimältä ja viisaalta ihmiseltä. Nyt joku siellä voi älähtää, että mistä sellaista voi tietää. Ei tietenkään täysin voikaan, mutta jos on seurannut Ruotsin mediaa ja kuninkaallisia pitkään, ymmärtää, ettei kukaan niin armottomassa valokeilassa oleva ihminen voi feikata tunnista, päivästä, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Victoriaa ei pidetä virheettömänä, mutta ystävällisenä, omistautuneena ja fiksuna kyllä. Häntä arvostetaan Ruotsissa laajasti.

Yleisön tunteita tuskin on vähentänyt sekään, että kuten kunnon draamoissa aina, olemme saaneet seurata hänen kärsivän. Victorialla on lukihäiriö, hän sairastui anoreksiaan vuonna 1997, Danielia ei heti pidetty sopivana poikaystävänä ja parin perheenperustaminen ei huhujen mukaan sujunut ongelmitta.

180821_Estelle_Skolstart_3_Foto_Raphael_StecksénKungahuset.se.jpg

Embed from Getty Images

 

Victorian vetovoima riittää pitkälle, mutta Daniel on lisännyt vaimonsa ja parin tenhoa suuren yleisön silmissä entisestään. Danielin koulutuksen puute (järjetöntä arvostella toista ihmistä mokoman yksityiskohdan takia muutenkaan) unohtui viimeistään sillä sekunnilla, kun hän piti Victorialle unohtumattoman puheen parin häissä 19.10.2010. Daniel on juuri sellainen kuin kuninkaallinen puoliso monarkian kannalta parhaimmillaan on – rakastunut, kansanläheinen, ahkera ja älykäs. Erityisesti yrittäjyyttä ja kansanterveyttä omassa työssään edistävä Daniel taitaa edustaa monelle unelmien aviomiestä tai vävyä.

Sitten on vielä se yksi puoli, joka kuulostaa typerältä, mutta on totta. Emmekö jaksa olla niin lumoutuneita heistä, koska heidän rakkaustarinansa on niin suuri? En tiedä ketään, joka haluaisi olla prinsessa tai elelisi satumaailmoissa, mutta eikö ihminen aina halua uskoa elämää suurempaan rakkauteen? Eikö tunnu hyvältä saada seurata heidän tarinaansa ja iloita heidän kanssaan?

Ja näin, jälleen, tullaan aitouteen. Ei riitä, että synnyt kuninkaalliseksi ja pidät mahtipontiset häät. Niitä voi katsoa käsi popcornkulhossa ilman, että tuntee mitään. Mutta Victorian ja Danielin kihlajaishaastattelua, saati häitä, ei kukaan kyynistymisen elämässään välttänyt ihminen pysty katsomaan ilman, että sydäntä vähän kääntää.  Onko ikänä ollut onnellisempaa morsianta? Siksi 10 vuotta myöhemminkin iloitsemme mukana. Rakkaus on jatkunut ja sen voi yhä tuntea.

Kyyninen voisi tietysti nyt todeta, että juuri näin Ruotsin kuningashuoneen pr-koneisto haluaa meidän ajattelevan. Monarkia tarvitsee jatkuakseen kansan ihastelua ja kritiikittömyyttä, ja on sille erinomaista, että kruununprinsessalla on esimerkilliseltä näyttävä perhe. Itse ajattelen, että ihmiset ovat fiksuja. Victoriaa, tulevaa valtion päämiestä, voi henkilönä arvostaa ja ihailla, mutta vaikka hänelle ja hänen perheelleen toivoo aidosti hyvää, monarkia järjestelmänä on eri asia.

Ja muutenkin, järki välillä sikseen. Ihminen tarvitsee rakkautta.  Jos sydämessä on kolonen myös Ruotsin kruununprinsessalle, se osoittaa inhimillisyyttä.

2018_Kronprinsessfam%20Jul1_foto_T_BjörkbackaKungl.Hovstaterna.jpg

 

P.s. Alla ne kaikkien aikojen häät.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s