Menivätkö nämä neljä kiinnostavaa kuninkaallishaastattelua ohi? – Tässä parhaimmat palat!

Mielenkiintoisia dokumentteja ja artikkeleita on tehty niin Ruotsissa kuin Briteissä.

Ei kommentteja

(Pääkuva: Camilla Åkrans/Ruotsin kuningashuone)

Olen törmännyt viime aikoina viiteen kuninkaallisiin liittyvään, poikkeuksellisen kiinnostavaan haastatteluun ja haluan kertoa niistä neljästä nyt teille. Yhden jätän jemmaan, koska tarvinnen sitä myöhemmin eräässä työartikkelissa, enkä koskaan voi tai haluakaan sotkea työkseni tekemiäni kuninkaallisartikkeleita blogiin. Jos olette skenen tosiseuraajia, näissä tuskin tulee mitään uutta, mutta muilta on varmasti mennyt jotain ohi tai ehkei englanti itseltä suju. Siinä kohtaa Kruunun vartijan on ilo olla avuksi!

Aloitetaan tuoreimmasta. Ruotsin kuningatar Silvia täytti 23. joulukuuta 75 vuotta ja antoi sen kunniaksi haastattelun yleisradioyhtiö SVT:lle. Toimittaja oli sama, joka haastatteli häntä ja kuningas Kaarle Kustaata jo kihlajaissohvalla. Dokumentti on katsottavissa Yle Areenassa suomeksi tekstitettynä. Pääset siihen tästä linkistä. Kruunun vartija suosittelee haastattelua lämpimästi, sillä siinä nähdään ainakin minun mielestäni poikkeuksellisen paljon harvinaista kuvamateriaalia Silvian lapsuudesta ja nuoruudesta sekä Münchenin olympialaista ja kihlajaisista. Toistan saman mantran kuin useiden kuninkaallisten kohdalla: Mikä uskomaton elämäntarina ja -kohtalo Silvialla on ollut! (Kuvassa Silvia tuoreena kuningattarena edustustehtävissä vuonna 1976)

Embed from Getty Images

 

Itse pysähdyin dokumentissa joihinkin kuningattaren lausahduksiin. Hän otti tehtävänsä Ruotsin kuningattarena vastaan ajatuksella, että hän voi tehdä vain parhaansa. Kuninkaallisten, julkisuudessa kasvavien lasten äitiydestä hän totesi, että hän sai valita asemansa, lapset eivät. Äitinä voin samaistua siihen, kuinka riipaisevalta jatkuva julkisuus ja ennalta määrätty tulevaisuus on täytynyt lasten kannalta tuntua.

Julkisuudessakin on puhuttu jo aiemmin siitä, kuinka Silvia on tuntenut huonoa omaatuntoa jouduttuaan olemaan paljon poissa lastensa luota näiden ollessa pieniä ja kuinka etenkin Madeleine haluaa toimia toisin. Haastattelussa Silvia muistuttaa asiasta, jota en ollut itsekään tajunnut: Kun hän tuli kuningattareksi, hän oli asemassaan hyvin yksin. Ei ollut ketään, joka olisi voinut sijaistaa häntä. Nykyään hän on voinut auttaa omia tyttäriään, pienten lasten äitejä, esimerkiksi näiden sairastuttua ja tuurata heitä. Silvia kertoo haastattelussa senkin jo tiedetyn asian, että hän on iloinen siitä, että kuningas jatkaa, vaikka se tarkoittaa hänellekin 75-vuotiaana täyttä työelämää. Hallitsijaparin jatkaminen antaa Victorialle aikaa olla paljon lastensa Estellen, 6, ja Oscarin, 2, kanssa.

Haastattelun loppupuolella viitataan kuningattaren suhteeseen median kanssa. Toimittajan analyysin mukaan hän on hyvin hallittu ihminen, joka ymmärtää, että kaikki voidaan käsittää väärin. Kuninkaallisbloggaajana ja toimittajana sanoisin, että se on juuri niin! Internet on mahdollistanut paitsi väärien tietojen levittämisen entistäkin nopeammin, myös aiempaa rajumman kärjistämisen ja väärinymmärtämisen esimerkiksi somessa ja keskustelupalstoilla. Se pakottaa kaikki julkisuudessa elävät ihmiset, myös kuninkaalliset, entistä varovaisemmiksi.

Toinen mielenkiintoinen haastattelu on Silvian miniän, prinsessa Sofian osuus vuotuisesta dokumentista Ruotsin kuningasperheen vuosi (katsottavissa edelleen Yle Areenassa täällä). Se oli mielestäni tunnin parasta antia! Sofia ensinnäkin kertoo siitä, miten kuninkaallisten työ on paljon enemmän kuin sen ajatellaan olevan. En edelleenkään puolustele järjestelmää, mutta itseäni silti riepoo käsitykset siitä, että kuninkaalliset leikkaavat kerran viikossa nauhan ja that´s it. Työtä on paljon ja monenlaista, kuten Sofia avaa. Arvostettavinta ja mielestäni poikkeuksellisen paljastavaa oli se, että Sofia toi esiin, kuinka hän ei ollut vielä joitain vuosia sitten varma, että pystyisi olemaan näin julkinen henkilö ja kuinka raskasta on, että yleensä hänet tunnistetaan kaikkialla. Kukapa kuninkaalliseen perheeseen nainut ei jakaisi hänen kokemuksiaan (Mary! Kate! Meghan?!), mutta harvoin niistä puhutaan. Itse ajattelen, että nykyaikana ruotsalaisten kuninkaallisten avoimuus ja läheisyys on ehkä monarkian tulevaisuuden kannalta vetovoimaisempi viestintästrategia (koska ei pidä olla naiivi – kuningashuoneissa todellakin pohditaan, miten Victorian, Sofian ja kumppaneiden imago olisi mahdollisimman ihana). Brittikuninkaallisten sielunmaisemasta saamme edelleen tietää hyvin niukasti, joskin toki enemmän kuin ennen.

Embed from Getty Images

 

Kaksi muuta mielenkiintoista haastattelua liittyvät brittien kuningashuoneeseen herttuatar Catherinen kautta. Marraskuun lopussa Katen äiti Carole Middleton antoi ensimmäisen, The Telegraphissa julkaistun haastattelunsa. Näin käsittääkseni siksi, että juhlatarvikkeita myyvä perheyritys Party pieces on toiminut yli 30 vuotta (siis kauan ennen ”Kate-efektiä”). Carole on mitä tavallisin itsenäinen ja menestyvä yrittäjä, mutta samaan aikaan Englannin tulevan kuningattaren äiti ja tulevan kuninkaan isoäiti. On oikeasti päräyttävää, mihin elämä hänet heitti, jos noin niin kuin vaikka itse kuvittelette, että joku kersanne tuo joku päivä ovelle vaikkapa Tanskan Christianin tai Ruotsin Estellen!

Haastattelussa Carolea kuvaillaan fiksuksi, lämpimäksi ja hauskaksi. Hän ei ole sanonut oikeastaan mitään koko sen noin 13 vuoden ajan, kun hänen tyttärensä on ollut yhdessä Englannin prinssin kanssa, sillä ”ajan kuluessa on osoittautunut viisaammaksi olla sanomatta mitään”. Aggressiivinen brittilehdistö on Carolen omasta hiljaisuudesta huolimatta raadellut myös häntä, mutta enää hän ei seuraa hänestä käytyä keskustelua.

– En oikeastaan tiedä, mitä minusta nykyään ajatellaan. Mutta totuus on, että yleensä elämä on tosi normaalia – suurimman osan ajasta, Carole kertoo.

Carolen, 63, ei taloudellisista syistä tarvitsisi enää tehdä töitä, mutta hän tekee. Oli hauska lukea hänestä omana itsenäisenä itsenään, eikä johonkin Kateen ja Williamiin liittyvän juorun jatkeena. Kruunun vartija antaa täydet rispektit kaikille naisille, jotka perustavat yrityksen lasten ollessa pieniä ja kasvattavat sen kaiken lisäksi miljoonabisnekseksi! Way to go! (Alla Carole ja Michael Middleton vuonna 2010 Katen ja Williamin kihlauksen tultua julki ja Carole ja Kate seurapiiritapahtuma Ascotissa 2017)

Embed from Getty Images

 

Embed from Getty Images

 

Viimeinen suosittelemani haastattelu on tänä viikonloppuna Daily Mailissa julkaistu Carolen pojan, Katen veljen James Middletonin kirjoitus masennuksesta ja ADD:sta. James, 31, kertoo, kuinka hän ajautui pari vuotta sitten tilaan, jossa hän ei voinut nukkua, tehdä töitä, vastata viesteihin tai pitää yhteyttä edes perheeseensä.

– Värit ja tunteet katosivat elämästäni. Etuoikeutettu elämä ei suojellut minua. Masennus on kuin mielen syöpä, James kirjoittaa.

Hän koki syvää merkityksettömyyttä, epätoivoa ja yksinäisyyttä, kunnes päätti hakea apua vuosi sitten. James halusi nyt kertoa masennuksestaan julkisuudessa, sillä hänen sisarensa Kate, lankonsa William ja prinssi Harry ovat tukeneet näyttävästi mielenterveystyötä Britanniassa ja halunneet poistaa sairauksiin liitettyä stigmaa ja tietämättömyyttä.

Itse arvostan suuresti James Middletonin avausta, aivan kuten muitakin julkisuuden henkilöitä, jotka ovat jakaneet elämänsä kipeitä ja pimeitä puolia. Aikana jolloin julkkiksia palvotaan ja vauraus ja julkisuus ovat monen nuoren mielestä tavoiteltavia, onnea tuovia asioita, on arvokasta näyttää, että julkinen mielikuva ihmisistä voi olla eri asia kuin todellisuus. Ennen kaikkea on tarpeen kertoa enemmän siitä, mitä masennus on ja mitä se ei ole.

Jamesin kirjoituksen voit lukea tästä. Hän ei saanut kirjoituksestaan rahaa, vaan palkkio ohjattiin hyväntekeväisyyteen.

Embed from Getty Images

 

P.s. Kruunun vartija on lähes päivittäin linjoilla Facebookissa – tervetuloa sinne!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s