Viisi Euroopan tulevaa hallitsijaa on nyt teini-iässä – Tässä he ovat ja tällaisia ongelmia he kohtaavat

Media palvoo pikkukuninkaallisia, mutta teini-ikäisten kruunupäiden elämä se vasta mielenkiintoisia onkin.

Ei kommentteja

(Pääkuva Franne Voigt/Tanskan kuningashuone)

Hei, aivan ihanaa olla täällä taas pitkästä aikaa! Vihdoin on aikaa kirjoittaa aiheesta, joka on ollut ylhäällä koko vuoden ja joka itse asiassa juuri nyt onkin ajankohtainen. Eurooppalaisessa mediassa hehkutetaan koko ajan etenkin Ruotsin ja Englannin pikkukuninkaallisten söpöyttä, mutta siinä sivussa on jäänyt huomaamatta, että moni maanosan tuleva hallitsija on nyt, lokakuusta 2018 alkaen, teini-iässä. Se jos mikä on Kruunun vartijalle näyttämisen ja pohdinnan paikka! Otetaanpa ensin pieni kertaus kenestä on kyse.

Vanhin tämän sukupolven tulevista hallitsijoista on Belgian kuninkaan Philippen ja kuningatar Mathilden vanhin tytär Elisabeth. Hän täytti 25. lokakuuta 17 vuotta ja muutti tänä syksynä opiskelemaan walesilaiseen yliopistoon. Elisabetin kerrotaan harrastavan erityisesti urheilua, kuten tennistä, laskettelua ja sukeltamista.

Embed from Getty Images

 

Hänen perässään tulee naapurimaan Hollannin kruununperijä Catharina-Amalia, kuningas Willem-Alexanderin ja kuningatar Maximan tyttötrion vanhin. Joulukuun 7. päivä 15 vuotta täyttävä prinsessa pitää opintojen ohessa ratsastuksesta, laulamisesta ja pianon soitosta (kovin kunnollisia nämä hovin kuvaukset, heh!).

Embed from Getty Images

 

Norjan prinsessa Ingrid Alexandra, kruununprinssi Haakonin ja kruununprinsessa Mette-Maritin vanhin lapsi, on syntynyt 21. tammikuuta 2004.  Hänellä, kuten monella tulevalla hallitsijalla, on aika jäätävä kokoonpano kummeja – joukossa on Ruotsin ja Tanskan tulevat hallitsijat Victoria ja Frederik ja Espanjan kuningas Felipe. Nykyään 14-vuotias Ingrid opiskelee Oslon kansainvälisessä koulussa ja harrastaa musiikkia.

Embed from Getty Images

 

Tuoreimmat teini-ikäiset ovat lokakuussa 13 vuotta täyttäneet Tanskan ja Espanjan tulevat hallitsijat. Kruununprinssi Frederikin ja kruununprinsessa Maryn esikoinen, prinssi Christian täytti vuosia 15. päivä. Vain kaksi viikkoa sen jälkeen, 31. lokakuuta, saman iän saavutti Espanjan hallitsijaparin Felipen ja Letizian esikoinen Leonor. Nuori tyttö piti samana päivänä ensimmäisen julkisen puheensa, aivan kuten isänsä aikoinaan.

Embed from Getty Images

 

Embed from Getty Images

 

Minun sydämeni sekä äitinä että ihmisenä ihan pikkuisen murustuu, kun ajattelen näiden nuorien ihmisten elämää. Toki he ovat äärimmäisen etuoikeutettuja. He ovat syntyneet niin vauraaseen ja turvalliseen asemaan, mitä maapallolla voi. Lisäksi tämän hetkisten tietojen voidaan olettaa, että jokaisella on kaksi rakastavaa vanhempaa ja vahva perheyhteisö.

Kuitenkin, muistatteko minkälaista oma teini-ikänne oli? Eikö se ollut melko kamalaa, vaikka saitte viettää sen omassa rauhassanne suomalaisessa omakotitalossa? Minkälaista kasvaminen on, kun kintereillä on koko ajan turvamiehet, julkisilla paikoilla paparazzit ja tavalliset ihmiset napsivat kuvia ja tulevaisuus on ennalta määrätty? Kun teini-iässä yleensä on musertua jo oman itsensä alle, niin entä kun harteilla on vuosisatoja vanhojen perinteiden jatkaminen ja alituinen vaatimus siitä, ettei kauheasti saisi mokailla?

Olemme saaneet nyt jo aikuisilta kuninkaallisilta tietoa siitä, ettei kasvaminen ole aina ollut helppoa. Ruotsin kruununprinsessa Victoria sairastui parikymppisenä anoreksiaan, mikä on kuolemanriskiä nostava, vakava sairaus. Toukokuussa 50 vuotta täyttänyt Tanskan kruununprinssi Frederik avautui silloin siitä, kuinka paljon hän kipuili roolinsa kanssa nuorena. Voit lukea Frederikin mietteistä vanhasta postauksestani. Englannissa prinsessa Anne, jonka valtaannousu Charlesin pikkusiskona ei koskaan ole ollut kovin todennäköistä, sanoo vihanneensa julkisia ”kävelykierroksia” kansan parissa teini-iässä.

Paitsi että nykyisten kuninkaallisten teinien on hyväksyttävä roolinsa, heidän täytyy selvitä sosiaalisen median ja kännykkäkameroiden aikakaudella. Kruununprinssi Frederik ja hänen puolisonsa Mary kertoivat Frederikin elämäkerrassa, etteivät heidän lapsensa ole aina ymmärtäneet, kun he ovat selittäneet, miksi heidän täytyy pohtia sosiaalisen median käyttöä tarkemmin kuin muiden. Liikeneeköhän teiniltä sen enempää ymmärrystä sille, että hänen hyvin henkilökohtaisia asioitaan voidaan ruotia julkisuudessa. Muistan kuinka jo 25 vuotta sitten lehdistössä spekuloitiin kruununprinsessa Victorian syövän e-pillereitä, sillä hänen katsottiin pyöristyneen ja hänen tiedettiin seurustelevan ensimmäisen Danielinsa, Collertin, kanssa. ”Bileprinsessaksi” mediassa jo nuorena leimattu Madeleine kuvattiin muistaakseni jo teininä intiimisti poikaystävänsä kanssa.

Jotta tässä ei olisi tarpeeksi, itseään etsivän ja vanhemmistaan itsenäistyvän kuninkaallisen teinin, tulevan hallitsijan, on vielä hyväksyttävä sekin, että häntä vahditaan koko ajan. Se, että hänelle sattuisi jotain, olisi ääretön tragedia perheelle, mutta myös valtiollinen, historiaa muuttava tapahtuma. Tanskan Christianin kerrotaan aiheuttaneen vanhemmilleen sydämenpysähdyksen paitsi jouduttuaan hengenpelastajien tarpeeseen australialaisella uimarannalla, mutta myös kadottuaan Verbierin laskettelukeskuksessa tunniksi vuotta myöhemmin vuonna 2016. 

Ehkä kuninkaallisten teinien selviytyminen henkisesti ja fyysisesti ehjänä riippuu pitkälti samasta asiasta kuin muillakin teineillä – vanhempien viisaudesta. Törmäsin Hollannin kuninkaan Willem-Alexanderin haastatteluun ja hänen sanansa kuulostavat järkeenkäyviltä, siitäkin huolimatta, että hän oli etenkin nuorempana oikean raikuliprinssin maineessa.

– Ensin on opittava tuntemaan itsensä perusteellisesti. Korostan sitä koko ajan Amalialle. Sanon: Tunne omat rajasi. Mene kaikkialle. Tee virheitä, mutta mahdollisimman kaukana julkisuudesta. Minä tein sitä, paljon. Festivaaleja, juhlia, kaikkea – löydä rajasi, kuningas on todennut.

Hän on myös sanonut, ettei halua tietää kaikkea, mitä hänen tyttärensä tekevät, vaikka saisi tietää sen turvamiehiltä.

– Kyse on lasteni turvallisuudesta, ei siitä, että meidän pitäisi tietää, mitä he tekevät ja onko se hyvää vai pahaa. Jos he haluaisivat kertoa asioita Amaliasta, mieluummin en tietäisi.

Kovin paljon näistä teini-ikäisistä kuninkaallisista emme tiedä myöskään me, suuri yleisö. Ehkä vain hyvä niin. He saapuvat parrasvaloihin ja mikrofonien äärelle aikanaan.

Viimeisessä kuvassa kaksi tulevaa hallitsijaa tyypillisessä tilanteessa: Tanskan seuraava kuningas Frederik katselemassa hänestä tehtyä uutta muotokuvaa. Christianin rooli elämässä on seurata isäänsä, myös linnan seinälle.

Embed from Getty Images

 

P.s. Jos sinua kuitenkin kiinnostavat myös ne Ruotsin pikkuprinssit ja -prinsessat, lue vanha postaukseni tästä!

P.p.s. Tule mukaan Kruunun vartijan Facebookiin! Siellä ollaan lähes päivittäin! 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s