Harry, Meghan ja The Vauva edustavat ensimmäistä kertaa ulkomailla – Tässä kuusi kysymystä ja vastausta matkasta

Miksi herttuapari on yli kaksi viikkoa Oseaniassa? Minkälaisia tällaiset matkat ovat kuninkaallisille, toimittajille tai faneille?

Ei kommentteja

Kuten monet varmaan tietävät, Sussexin herttuapari Harry ja Meghan ovat parhaillaan reilun kahden viikon kiertueella Oseaniassa. Media pullistelee juttuja, etenkin kun pari kertoi maanantaina 15. lokakuuta odottavansa kevääksi vauvaa. Koska monessa muussakin paikassa kerrotaan, mitä matkalla on tapahtunut ja missä he tarkalleen ottaen käyvät (Sydney! Melbourne! Fiji! Uusi-Seelanti!), minä ajattelin hieman avata sitä, millaisia yksityiskohtia näihin matkoihin liittyy ja mitä kuninkaallisten reissailu ylipäänsä merkitsee. Mutta otetaan ensin tuorein kuva Meghanista, koska ei nyt teeskennellä, etteikö tämä raskaus kiinnostaisi meitä kovasti (rakastan tuota mekkoa!).

Embed from Getty Images

 

1) Miksi kuninkaalliset matkustavat?

Matkustaminen on keskeistä eurooppalaisten kuninkaallisten työssä. Valtiot käyttävät heitä ulkomailla vahvistamassa diplomaattisia suhteita ja erilaisten delegaatioiden kärkenä. Missä kuninkaallisia, siellä mediaa. Esimerkiksi Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel ovat parhaillaan Jordaniassa. Meghan ja Harry taas ovat Oseanian kiertueella vahvistamassa kansainyhteisöä ja sen eri maiden suhteita monarkiaan. Tärkeässä roolissa on läsnäolo Invictus Games -urheilukilpailuissa, jotka Harry on ideoinut sodassa haavoittuneille veteraaneille.

Kuningatar Elisabet ei ehdi, eikä enää myöskään jaksa käydä joka puolella. Avuksi tarvitaan nuorempia kuninkaallisia.

2) Ketkä matkustavat heidän mukanaan?

Harrylla ja Meghanilla on kerrottu olevan mukanaan 10 työntekijää 16 päivän Oseanian kiertueella. Joukossa on muun muassa yksityissihteerit, assistentit, kampaaja, viestintätiimi ja sitä rataa. Aivan kuin olisin jossain nähnyt, että mukana on myös lääkäri. Se ei ehkä pidä paikkaansa, mutta epäilemättä raskauden suhteen ei oteta mitään riskejä. Lisäksi kuninkaalliset tarvitsevat tietysti aina myös muun muassa turvamiehiä ja kuljettajia.

Lehdet kertovat, että parin seurassa viihtyy virallisen ohjelman ulkopuolella – sikäli kun sitä 76 edustustehtävältä ehtii olemaan – Meghanin paras ystävä, kanadalainen stylisti Jessica Mulroney aviomiehensä Benin kanssa. Pari lensi Australiaan vain tapaamaan herttuaparia ja he maksavat itse oman matkansa. Kuvassa Meghan ja Jessica kaksi ja puoli vuotta sitten, pari kuukautta ennen kuin Meghan tapasi Harryn.

Embed from Getty Images

 

3) Minkälaista matkanteko on kuninkaallisille?

Ihan omasta päästäni: varmasti mielenkiintoista ja hienoa, mutta myös äärimmäisen raskasta. Äkkiseltään tuntuu, että mikäs siinä on jutustella niitä näitä muutaman mummelin kanssa ja tavata johtajia, mutta ei se mene niin. Matkajärjestelyihin, asiakysymyksiin ja muuhun valmistautumiseen menee valtavasti aikaa jo ennen matkaa. Perillä kuninkaalliset ovat alituisen seurannan kohteena varhaisesta aamusta myöhäiseen iltaan. Yhtään, siis yhtään, väärää sanaa, ilmettä tai elettä ei saa tulla, sillä paikalla on kymmeniä toimittajia ja valokuvaajia sekä satoja taviksia kännykkäkameroineen tallentamassa kaiken. Kuvaavaa on esimerkiksi se, että käyttämässäni kuvapalvelussa Getty Imagessa on torstailta 18. lokakuuta yli 500 kuvaa herttuaparin päivästä, eikä päivä ole vielä ohi edes Australian aikaa. Twitter on täynnä videoita siitä, mitä Harry ja Meghan ovat lausahtaneet paikan päälle tulleelle yleisölle. Mistä tahansa voidaan vetää vaikka minkälaisia johtopäätöksiä esimerkiksi heidän parisuhteensa tilasta, työmotivaatiosta, terveydestä, luonteesta ja monarkian tulevaisuudesta.

Tässä esimerkkejä siitä, miten jokainen ilme ja yksityiskohta tallennetaan.

Embed from Getty Images

 

Embed from Getty Images

 

Embed from Getty Images

 

Embed from Getty Images

 

4) Minkälaisia matkat ovat kuninkaallisista kiinnostuneille?

Tietysti herkullisia! Matkojen koko pointti on kerätä huomiota, joten kuninkaallisista saadaan uutta juttua ja kuvia solkenaan. Tietysti eri asia on, sanovatko he koko matkan aikana OIKEASTI yhtään mitään, mutta moni näistä hahmoista innostunut – kuten me! – on tyytyväinen pieniinkin tiedonmurusiin ja oivaltaviin kuviin.

Daily Mirrorin kuninkaallinen kirjeenvaihtaja vuosina 2010 – 2018 Victoria Murphy on raportoinut lukemattomista matkoista ja kertoo Tatlerissa, että hämmästyy aina siitä, miten mielettömiä määriä ihmisiä Englannin etenkin nuoremmat kuninkaalliset vetävät paikalle. Monarkiaa järjestelmänä arvostellaan syystä, mutta sen edustajissa selvästi on edelleen suurta tenhoa. Voit katsoa Australiassa kertyneen yleisön määrää oheisesta kuvagalleriasta.

Embed from Getty Images

 

Embed from Getty Images

 

5) Minkälaisia matkat ovat toimittajille?

Edellä mainitun Victoria Murphyn päästä: mielenkiintoisia ja hienoja, mutta raskaita. Kuninkaallisilla on hengästyttävä aikataulu ja siinä myös median on pysyttävä. Samalla on tehtävä työtään ja palveltava eri aikavyöhykkeillä olevia toimeksiantajia. Koska mediaa yleensä liikutellaan busseilla, tällaiset ulkomaankeikat muistuttavatkin Murphystä vähän kuin luokkaretkeä!

– Jos jossain on bussi, älä myöhästy siitä! Murphy kirjoittaa Tatlerissa.

(Kruunun vartija haluaa tähän väliin ilmoittaa, että on valmis jättämään Mikkelin kirjastolla sijaitsevan työhuoneen ja lentämään Harryn ja Meghanin (ja muutaman muun kuninkaallisen) perässä anytime! Just ask!)

Embed from Getty Images

 

6) Mitä tällainen matka merkitsee?

Harryn ja Meghanin matka vahvistaa – ainakin jossain määrin – Oseanian maiden suhteita brittimonarkiaan ja toimii monarkian ja brittien pr:nä. Pari saa valtavasti tilaa mediassa. Huomio on myönteistä – kuninkaalliset ovat yhä enemmän kuin kansainväliset viihteen supertähdet, joita ihmiset fanittavat. Samalla kun Harrya ja Meghania kuvataan ja heidän tekemisistään kerrotaan, huomiota saavat kansainvälisessä lehdistössä myös vierailukohteet ja heidän agendansa (vaikka isotkin asiat ovat monen mielestä mitättömiä sen rinnalla, minkälainen vauvamaha Meghanilla nyt juuri tänään on).

Kuninkaallisella vierailulla on myös sellainen merkitys, että se maksaa sekä briteille että vierailun kohteille. Australiassa on laskettu, että parin kuljettaminen ja ylläpito sekä muut vierailuun liittyvät asiat maksavat veronmaksajille miljoonan. Onko se paljon vai vähän, en tiedä. Henkilökohtaisesti en pane ikinä pahakseni, jos Suomeen saapuu A-luokan poliitikkoja, kuninkaallisia tai alansa tähtiä, jotka tuovat mukanaan roppakaupalla kansainvälistä mediaa. Esimerkiksi William ja joulupukki päätyivät keväällä Helsingistä maailmalle.

 

 

 

P.s. Jos haluat tietää mitä mieltä Kruunun vartija on Meghaniin liitetyistä kohuista, kannattaa lukea tämä!

P.p.s. Tilaa blogi suoraan sähköpostiin ja tule seuraamaan Kruunun vartijaa Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s