Norjan kuningas Harald on rakastanut Sonjaansa enemmän kuin kruunua – Vastarinnan lisäksi he ovat joutuneet selviytymään suuresta surusta

Kuningas Haraldin ja kuningatar Sonjan suhde on esimerkki siitä, kuinka suurimmat rakkaustarinat eivät löydy elokuvista.

Ei kommentteja

(Pääkuva: Jorgen Gomnaes/Norjan kuningashuone)

Kesäkuussa 1959 Norjan 22-vuotias kruununprinssi Harald osallistui ystävänsä Johan Stenersenin järjestämiin juhliin. Siellä oli myös saman ikäinen oslolaistyttö Sonja Haraldsen. Norjan tuleva kuningas rakastui heti. Hänestä ja Sonjasta tuli pari, vaikka siihen aikaan kruununperijän olisi pitänyt naida toinen kuninkaallinen tai aatelinen. Sonja, vaatekauppiaan tytär, oli sellaisesta kaukana.

Elokuussa Sonja sai kutsun Haraldin valmistujaistanssiaisiin. Siellä heidät kuvattiin ensimmäistä kertaa yhdessä. Muuten he tapailivat salaa, eikä Haraldin isä, kuningas Olavi V, saanut heti tietää suhteesta. Kun niin kävi, hän oli sitä vastaan. Hän pelkäsi, että suhde tavalliseen tyttöön vaarantaisi Norjan nuoren monarkian. Myös maan poliitikkojen ja toimittajien kerrotaan painostaneen kruununprinssiä.  

Harald piti päänsä. Hän seurusteli Sonjan kanssa piilossa yhdeksän pitkää vuotta, joiden aikana hän ilmoitti isälleen, että jos hän ei naisi Sonjaa, hän ei menisi naimisiin lainkaan. Se olisi ollut Norjan kuningashuoneen loppu tai ainakin vaarantanut monarkian tulevaisuuden. Haraldin siskot olivat solmineet avioliiton tavallisten kansalaisten kanssa. Jos Harald jäisi lapsettomaksi, kuka perisi kruunun?

Vuonna 1967 kruununprinssi täytti 30 vuotta. Seuraavana vuonna kuningas Olavi heltyi. Hän kysyi kyllä neuvoa pääministeriltä, joka ei kuitenkaan ottanut Haraldin ja Sonjan naima-aikeisiin kantaa. Kihlaus julkistettiin 19.3.1968. Vuosikymmeniä vanhoista kuvista paistaa edelleen läpi suunnaton ilo ja rakkaus. (Kuva: NTB arkiv/Scanpix)

kihlajaiskuva

 

Saman vuoden elokuun 29. päivä pari vihittiin Oslon tuomiokirkossa. Vaikka parin suhteen merkitystä monarkialle oli spekuloitu vuosia, Sonjaa kritisoitiin lopulta vähän. Ompelijatutkinnon suorittaneesta, yliopistossa kieliä ja taidehistoriaa opiskelleesta Sonjasta tuli Norjalle rakastettu kruununprinsessa ja myöhemmin kuningatar.

”Se, että olemme täällä tänään yhdessä, on pitkän matkan tulos. Se matka on ollut täynnä vastarintaa, rakkautta, turhautumista, ystävyyttä, huumoria ja itsepäisyyttä”, kuningatar Sonja kuvaili viime vuonna, jolloin Norjassa juhlittiin näyttävästi kuningasparin yhteisiä 80-vuotisjuhlia.

Listaan voisi lisätä myös surun. Kruununperijän tärkein tehtävä roolissaan on saada jälkeläinen, ja Norjan monarkialle Haraldin ja Sonjan perheenlisäys oli Haraldin siskojen tilanteen takia erityisen kriittinen.

Parin ensimmäisestä raskaudesta ilmoitettiin alkukesästä 1970. Vain vähän myöhemmin, 2. heinäkuuta, kruununprinsessa Sonja alkoi kärsiä krampeista ja verenvuodosta matkustaessaan kuninkaallisella jahdilla. Hänet kiidätettiin sairaalaan mantereelle, jossa hän menetti hänen ja Haraldin ensimmäisen lapsen, pojan. Raskaus oli ehtinyt lähes puoliväliin. Ajan protokollan mukaan Haraldia ei päästetty hänen mukaansa äitiysosastolle.

”Tottakai se oli epätoivoinen tilanne, aivan kamalaa. Tunsin itseni täysin yksinäiseksi”, Sonja muisteli vuosikymmeniä myöhemmin, 78-vuotiaana.

Kruununprinsessan oli paitsi toivuttava lapsen kuolemasta, myös kestettävä julkinen spekulaatio siitä, voisiko hän enää saada lasta, jatkajaa Norjan monarkialle. Samoihin aikoihin hänen sisarensa teki itsemurhan.

Tytär Märtha Louise syntyi 1971 ja poika, sen ajan lainsäädännön mukaan kruununprinssi, Haakon kaksi vuotta myöhemmin. Myös näiden kahden onnistuneen raskauden välissä Sonja koki keskenmenon. Hän on kertonut saaneensa lohtua äitinsä sanonnasta.

”Ei se merkitse, mitä tapahtuu, vaan se, miten siihen suhtautuu. Ei saa unohtaa, että Jumalalla on tarkoitus kaikelle.”

(Alla olevassa kuvassa kuningas Olavi V ja kruununprinssipari Märtha Louisen ristiäisissä)

 

Harald ja Sonja ovat kokeneet yhdessä kaiken elämän ilon ja surun myös keskenmenojen jälkeen. Kun heidän oma poikansa Haakon rakastui vuosituhannen vaihteessa huumeita kokeilleeseen yksinhuoltajaäitiin Mette-Maritiin, kuningaspari antoi varauksettoman tukensa. Muistelen tarinan menneen niin, että Mette-Marit kertoi taustastaan tuleville appivanhemmilleen oma-aloitteisesti. Sen jälkeen Harald kysyi, oliko tässä kaikki. Kun nuori nainen vastasi kyllä, Harald uskoi. Kuningaspari antoi siunauksensa avioliitolle kyselemättä hallituksen kantaa.

Kuten Sonja, myös Mette-Marit voitti kuninkaan lisäksi kansan puolelleen. Vuosien aikana kuningaspari on saanut yhteensä viisi lastenlasta. (Kuvassa kuningaspari, kruununprinssipari, prinsessa Märtha Louise sekä yksi Märtha Louisen kolmesta tyttärestä, Emma Tallulah, Haraldin ja Sonjan 80-vuotisjuhlallisuuksissa.)

Embed from Getty Images

 

Keskiviikkona 29.8.2018 Haraldin ja Sonjan Oslon tuomiokirkossa pidetyistä vihkiäisistä tulee kuluneeksi 50 vuotta. Koska viimeisen kahden vuoden aikana on juhlittu kuningasparin 25 vuotta vallassa ja 80-vuotispäiviä, juhlallisuudet ovat pienet. Luvassa on juhlajumalanpalvelus ja yksityinen päivällinen. Se ei tarkoita sitä, etteikö päivä olisi suuri parille itselleen.

”Sitä se on, meille henkilökohtaisesti”, syövästä selvinnyt, terveysongelmista kärsinyt 81-vuotias kuningas kertoo. 

Kruunun vartija haluaa toivottaa Norjan pidetylle hallitsijaparille ihanaa juhlapäivää ja muistuttaa lukijoita siitä, että suurimmat rakkaustarinat eivät löydy elokuvista.

Embed from Getty Images

 

P.s. Tämä postaus perustuu Svensk Damtidningenin, Hello Magazinen, Royal Centralin ja The Vintage Newsin tuoreisiin ja vanhoihin artikkeleihin.

P.p.s. Rakastatko rakkaustarinoita? Sitten kannattaa lukea tämä kirjoitukseni, johon panostin erityisen paljon ja joka kuvaa mielestäni 2000-luvun suurinta tarinaa!

P.p.s. Kruunun vartijalla on Facebookissa 499 tykkääjää! Kannattaa olla se 500:s ja tulla mukaan seurailemaan päivittäin, mitä kuninkaallisille kuuluu!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s