Me kaikki rakastamme kruununprinsessa Victoriaa, mutta harva tajuaa, kuinka taitava hän on median kanssa

Tässä muutama esimerkki, miten nerokkaasti Ruotsin kuningashuoneen suosituin jäsen ottaa yleisönsä ja välttää haastattelujen karikot. Lopussa kuvia heinäkuussa syntymäpäiviään juhlivan kruununprinsessan elämän varrelta.

Ei kommentteja

(Pääkuva Erika Gerdemark/Ruotsin kuningashuone)

Ruotsin kruununprinsessa Victoria täyttää 41 vuotta lauantaina 14.7.2018. Häntä arvostetaan ja rakastetaan laajasti, myös Ruotsin ulkopuolella, minkä takia mediassa epäilemättä on taas runsaasti juttuja hänen tutuista syntymäpäiväjuhlallisuuksistaan Sollidenissa Öölannissa. Itse tarjoan teille nyt vähän erilaisen näkökulman Victoriaan.

Kuten tiedämme, Victoriaa on valmisteltu tulevaan rooliinsa Ruotsin hallitsijana koko hänen elämänsä. Tiedämme, että hän puhuu useita kieliä ja että hän on saanut laajan koulutuksen erityisesti Ruotsin yhteiskunnasta, historiasta ja diplomatiasta. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, miten taitavasti Victoria on koulutettu kohtaamaan media ja miten hyvin hän on sisäistänyt pelisäännöt toimittajien, kuvaajien ja kansan kohtaamiseen. Yhteistyö median kanssa ja julkisuudessa eläminen ovat keskeisimpiä asioita nykykuninkaalliselle.

Esimerkiksi, kun Victoria viime vuonna täytti 40, kiinnitin taas huomiota siihen kuinka hän kiitti yleisöä Sollidenissa.

Embed from Getty Images

 

Sen sijaan, että hän olisi vain kiittänyt, hän sanoi:

”Kiitos, että olette valinneet viettää päivänne täällä.”

Samankaltainen sanavalinta on toistunut muulloinkin hänen osoittaessaan arvostustaan yleisölle. Hän ei halua antaa kuvaa, että pitäisi ihmisten saapumista itsestäänselvyytenä, vaan kertoo ymmärtävänsä, että jokainen ihminen on erikseen päättänyt käyttää aikansa juuri niin, että tulee tapaamaan juuri häntä. Pienillä sanavalinnoilla on yleisön edessä ja hänestä saadun mielikuvan kannalta iso merkitys.

Victoria on äärimmäisen taitava myös väistämään sellaisia vastauksia, joista saisi isoja, kenties hänen ja monarkian kannalta vahingollisia otsikoita. Hän osaa myös vastata ilman, että kuitenkaan oikeasti kertoisi, miltä hänestä tuntuu tai mitä hän ajattelee.

Esimerkiksi, kun Victorialta Ruotsin kuningasperheen vuosi 2017 -ohjelmassa kysyttiin (linkki Yle Areenassa edelleen näkyvään ohjelmaan tässä), että onko hän tuntenut ikinä olevansa roolinsa vanki, kruununprinsessa vastasi:

”Se asettaa rajoituksia, mutta myös valtavia mahdollisuuksia. Antamista ja saamista, kuten elämä aina.”

Toimittajana tuota on luonnehdittava epäsuoraksi vastaukseksi. Samoin, kun häneltä kysyttiin uhraako hän elämänsä kruunun vuoksi (koska eräs hänen ihailijansa oli sanonut, etteivät ihmiset ymmärrä, miten paljosta, esimerkiksi yksityisyydestään, kuninkaalliset luopuvat roolinsa vuoksi), Victoria vastasi näin:  

”Tuota..Minä uskon tähän ja haluan tehdä asioita Ruotsin hyväksi. Voin tuoda Ruotsia esiin, aivan kuten teen nyt aloittamillani luontoretkillä..(sen jälkeen seurasi pitkä kuvailu näiden vaellusten tarkoituksesta ja Ruotsin luonnosta)”

En epäile, etteikö Victoria oikeasti uskoisikin työhönsä, mutta hän silti väisti vastaamasta siihen, tunteeko hän uhraavansa jotain ja mitä. (Kuvassa kruununprinsessa keväällä 2018 Gotlannissa, jossa hän herätti huomiota vetäytyessään hetkeksi vaellusseurueestaan yksin istumaan ja kertomalla, että tarvitsi hetken omaa aikaa. Kuva: Raphael Stecksen)

2018-05-04, Landskapsvandringar, Gotland. Fredagen den 4 maj 2018 besökte Kronprinsessan Gotland för att genomföra sin åttonde vandring i Sveriges landskap. Vandringen genomfördes på den nordvästra delen av ön. Turen startade vid Harviken, gick ge

Muistan myös kaksi Victoriasta 40-vuotissyntymäpäiväjuhlien yhteydessä tehtyä dokumenttia. Toisessa niistä, jota en enää löytänyt katsottavaksi ja jonka nimi taisi olla Hennes Vänliga Högheten eli Hänen Ystävällinen Korkeutensa), haastattelija kyseli Victorialta, miltä tuntuu, että ympärillä on koko ajan niin suuret turvatoimet ja että myös lasten syntymä on niin iso julkinen tapahtuma. Muistelen Kruununprinsessan vastanneen, että se kaikki kuuluu tähän rooliin ja vetosi syntymien osalta myös tapahtuman historialliseen merkittävyyteen ja perinteiden jatkamiseen. Jälleen, hän väisti vastaamasta suoraan siihen, mitä hän itse tuntee tai ajattelee. Mutta juuri se onkin olennaista. Hän on ammattilainen esiintymään julkisuudessa kruununprinsessana, mutta osaa erottaa sen roolin yksityisestä minästään ja siitä, mitä hän, Victoria, itse on kaikesta mieltä. (Kuva: Ruotsin kuningashuone)

Kronprinsessfamiljen%20lämnar%20Karolinska%20Foto%20Kungahuset.se%20Copyright%20The%20Royal%20Court,%20Sweden.jpg

Toisessa 40-vuotisdokumentissa pohdin samaa asiaa kuin monien muidenkin julkisuuden henkilöiden kohdalla. Yleisöä kiinnostaa eniten heidän yksityinen elämänsä ja todelliset ajatuksensa, minkä takia haastatteluissa on puhuttava jonkin verran näistä. Victoria muisteli hääpäiväänsä, kuvaili lastensa persoonallisuuksia ja miten tasapainoilee keski-ikäisenä monen roolin välillä ja kärsii ajanpuutteesta (Hear you sister!). Näistä puheista levisi kansainväliseenkin mediaan otsikoita. Iso osa dokumentista käsitteli kuitenkin kruununprinsessan varsinaista työtä, jota arvostivat ja kommentoivat myös ruotsalaiset poliitikot yli puoluerajojen. Victoria puhui dokumentissa paljon esimerkiksi kestävästä kehityksestä, maailman merien tilanteesta ja siitä, miten hän voi omalla työllään nostaa kotimaisia ja globaaleja ongelmia julkisuuteen ja koota ihmisiä yhteen. Hän tietää, että hänen on käytävä kauppaa, jossa toisella puolella ovat henkilökohtaiset paljastukset ja hän, Victoria, ihmisenä, ja toisella puolella ne asiat, joita hän haluaa edistää ja jotka tarvitsevat edistyäkseen median huomiota.

Itse kuulun siihen suureen, suureen joukkoon ihmisiä, jotka arvostavat kruununprinsessaa syvästi. Hänen mediataitonsa vain lisäävät arvostustani, sillä toimittajana tiedän, millä intensiteetillä osa mediasta kuninkaallisia etenkin näiden kotimaissa seuraa, ja kuninkaallisia harrastaneena taas muistan, kuinka juuri elämä julkisuudessa osaltaan ajoi Victorian anoreksiaan kaksikymmentä vuotta sitten. Vaatii ammattitaitoa olla median edessä samaan aikaan aito, mutta tarkka, samaan aikaan antaa itsestään ja monarkiasta, mutta myös suojella molempia. Avoimen yhteiskunnan ja monarkian oikeutuksen kannalta olisi väärin ja vahingollista vältellä mediaa, ja tähän Ruotsin kuningashuone ei nähdäkseni ole sortunut. (Joskin heidän olisi aika avata rahankäyttöään ja muita yksityiskohtia enemmän, mutta se ei enää ole tämän, vaan jonkin tulevan postauksen aihe!)

Näillä kuvilla toivotan kruununprinsessa Victorialle ihanaa syntymäpäivää ja onnea tulevaisuuteen! Samalla toivotan hyvää loppukesää myös teille rakkaat lukijani! Olen seuraavat kaksi viikkoa suurimmaksi osaksi reissussa, minkä takia blogi jää pariksi viikoksi telakalle. Käyn lomailemassa muun muassa Kööpenhaminassa, joten ei hätää, kaikenlaisia uusia ajatuksia ja kokemuksia kuninkaallisista luvassa myös jatkossa!

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

 

P.s. Kruunun vartija -blogin voi tilata suoraan sähköpostiin. Seuraa myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s